Elke werkdag om 23:00 uur op NPO 1

Ook na drama in Florida blijft wapenbezit onaantastbaar Amerikaans recht

Ook na drama in Florida blijft wapenbezit onaantastbaar Amerikaans recht

De 19-jarige Nicolas Cruz schoot woensdag 17 leerlingen dood op een middelbare school in Florida, ging na afloop rustig wat drinken bij Subway en MacDonald's, alvorens hij werd opgepakt door de politie. Het drama doet andermaal de discussie oplaaien in de Verenigde Staten over wapenbezit.

De dader, een oud-scholier, heeft inmiddels tegenover de politie bekend dat hij de schutter was. Hij werd donderdag voorgeleid in een rechtszaal in Fort Lauderdale waar hem zeventienvoudige moord ten laste werd gelegd. Over zijn motief is nog weinig bekend. Volgens de autoriteiten heeft Cruz geen banden met de blanke rechts-nationalistische militie Republic of Florida, een beweging die streeft naar een autonoom en blank Florida. De leider van deze beweging heeft gezegd dat Cruz zich had aangesloten bij zijn militie.

Dat de getroebleerde jongen uit Florida zonder probleem een AR-15 kon kopen en een bloedbad aanrichten op de Marjory Stoneman High School in Parkland, had misschien voorkomen kunnen worden als de autoriteiten eerdere signalen hadden opgepikt. Vorig jaar zou de FBI namelijk al gewaarschuwd zijn door een blogger, omdat Cruz onder één van zijn video's 'Ik zal een professionele schoolschutter worden' heeft geschreven.

De FBI heeft inmiddels bevestigd dat ze destijds een onderzoek zijn gestart naar Cruz, maar dat ze hem toen niet hebben kunnen opsporen. De FBI en de politie onderzoeken nu of ze belangrijke signalen hebben gemist. 

Ondertussen heeft president Donald Trump ook gereageerd op de zoveelste tragedie met vuurwapengeweld in zijn land. Met geen woord rept hij over wapens, hij mijdt zelfs het hele onderwerp. Hij noemde de schietpartij 'een aanval vol geweld, haat en kwaad.' Hij heeft aangegeven dat er echt actie moet komen om de veiligheid in scholen beter te kunnen garanderen. Het lijkt er alleen niet op dat hij daarmee hint naar het aanpakken van wapenbezit, maar naar het bestrijden van mentale problemen.

Trump kondigde verder aan dat hij de school op korte termijn zou bezoeken. De Amerikaanse president beloofde 'de moeilijke kwestie van de geestelijke gezondheid aan te pakken'. Vanuit Democratische hoek klinkt er kritiek, omdat wapenbezit opnieuw niet als kern van het probleem wordt beschouwd. Conservatieve krachten binnen de VS blijven vasthouden aan wapens, want wapens staan voor vrijheid, wapens staan voor 'Amerika'.

De ijzersterke wapenlobby in de VS, onder leiding van de NRA (National Rifle Association), is moeilijk te doorbreken. De lobby wordt eerder krachtiger dan zwakker na een drama als in Florida. Ook andere massamoordenaars van de afgelopen maanden, zoals bij een popfestival in Las Vegas in oktober (59 doden) en in een kerk in Texas in november (26 doden), gebruikten zulke geweren.

Het recht om een wapen te dragen is diep verankerd in de Amerikaanse cultuur. Het tweede amendement aan de grondwet luidt dan ook: [Het recht om] een goed geregelde militie [te vormen], noodzakelijk voor de veiligheid van een vrije staat, het recht van de mensen om wapens te houden en te dragen zal niet overtreden worden. Sinds een uitspraak van het Hooggerechtshof in 2008 kan dit worden uitgelegd als het individuele recht om zich te beschermen tegen criminelen - of zelfs tegen de overheid.

Bij de laatste presidentsverkiezingen in de VS dreigde Trump dat zijn tegenstander, Hillary Clinton, de Amerikanen hun wapens wil afpakken. Clinton is inderdaad voor het controleren van wapenbezit, uitgebreid antecedentenonderzoek, het sluiten van mazen in de wet om een wapen te bemachtigen en het verantwoordelijk stellen van de wapenindustrie in de Verenigde Staten. Veel Republikeinen vinden dat een aantasting van het tweede amendement.

Conservatieve kringen zullen hun wapens niet zonder slag of stoot opgeven, maar aan de andere kant wordt de druk na elk drama wel steeds verder opgevoerd. Initiatieven als 'Moms Demand Action' zijn daar een goed voorbeeld van. 

Duidelijk is dat de VS een probleem heeft. Met de massamoord van Cruz hebben drie van de tien meest dodelijke schietpartijen in de moderne Amerikaanse geschiedenis in de afgelopen vijf maanden plaatsgevonden.

Terug naar de nieuwspagina

 

 

 

- Advertentie -

Recent in: MISDAAD & RECHT

OM vervolgt vader ontvoerde Insiya

OM vervolgt vader ontvoerde Insiya

Artikel

Dat bleek tijdens de voortzetting van het proces tegen vijf mannen en een vrouw die bij de ontvoering betrokken zouden zijn geweest. ...