Elke werkdag om 23:00 uur op NPO 1

Striktere lijn in Brexit-onderhandelingen

Striktere lijn in Brexit-onderhandelingen

In de komende weken moeten de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk tot een definitieve concessie komen over de financiële afhandeling van de Brexit. Zonder concessie, zo waarschuwde de EU onlangs, komen er geen onderhandelingen over handelsakkoorden in december.

In een vergadering woensdagavond gaven de Europese lidstaten bij Michel Barnier, de hoofdonderhandelaar van de EU in de Brexit, aan dat ze verrast en teleurgesteld zijn in de houding van de Britse regering. De Britten weigeren op dit moment in te gaan op de vraag of en in welke mate ze de financiële verplichtingen na gaan komen die ze nog hebben richting de EU.

 

Verlies van vertrouwen

Het stroeve verloop van de onderhandelingen doet Britse inwoners het vertrouwen verliezen in een goede deal. Twee derde gelooft niet dat de Britse premier Theresa May een Brexit voor elkaar krijgt die voordelig uitvalt voor hun land. Uit een peiling blijkt dat de meerderheid van de kiezers nu voor een remain zou stemmen. Dat komt door de stijging van de prijzen, terwijl de lonen gelijk blijven, en het vertrek van bedrijven uit Londen, waardoor de werkgelegenheid afneemt. Daarbij komen de waarschuwingen van bedrijven en politici dat bij het doorzetten van de Brexit de burger nog harder wordt geraakt in de portemonnee.

'Als we minder toegang hebben tot de interne markt van de EU dan nu, zal deze economie zich op de korte termijn zonder enige twijfel moeten heroriënteren. Tijdens die periode zal dat druk zetten op de groei', verklaarde centralebankpresident Mark Carney van de Bank of England.

 

Kosten voor Nederland

Ook voor Nederland zullen de gevolgen van de Brexit merkbaar worden. Economen van de Rabobank berekenden dat de Nederlandse economie met zo'n drie procent minder groeit tot 2030. En dat is bij een Brexit waarbij Groot-Brittannië onderdeel blijft van de interne markt. Mocht dat niet het geval zijn, dan zal dat percentage nog hoger worden.

"Nederland moet wat moet doen met de grote bedrijven," verklaarde Jort Kelder woensdag bij Pauw, waarbij hij doelde op belastingafspraken met bedrijven. "Het is in ons aller belang dat grote bedrijven hier willen zitten. We hebben er altijd meer gehad dan waar we recht op hadden, we hadden de eerste luchtvaartmaatschappij, het eerste oliebedrijf."

Kelder vindt het terecht dat de belastingafspraken worden aangepakt, maar waarschuwt voor een belastingoorlog met de Britten. "Wat je nu ziet na vier zee-oorlogen met de Engelsen is een vijfde Engelse oorlog, een belastingoorlog. Er is grote concurrentie. Los van Europa gaan de Britten de belastingen verlagen en grote bedrijven willen toch al graag in Londen zitten, het financiële centrum van de wereld. Wij moeten het dus net even beter doen, anders verlies je ze gewoon."

 

Concessie nodig

De EU heeft plannen om vanaf volgende week de beginselen van een handelsrelatie na de Brexit te bespreken, maar alleen als May akkoord gaat met de kosten van de concessie die nu op tafel ligt, zo'n 60 miljard euro. Aan Michel Barnier de taak om de Britse onderhandelaars duidelijk te maken dat die besprekingen pas doorgaan tot May akkoord is.

De onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU gaan vandaag weer verder.


Lees hier de waarschuwing van de burgemeester van Londen

Onze pagina over politiek is hier te vinden

- Advertentie -

Recent in: POLITIEK

Premier Boris Johnson?

Premier Boris Johnson?

Artikel

De Britse conservatieven kiezen een nieuwe premier uit hun midden. Momenteel is Boris Johnson de grote favoriet. Waar staat deze controversiële politicus voor?...