Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Jort Kelder over de vijfde Nederlands-Engelse Handelsoorlog

  •  
09-11-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Jort Kelder
Twee belangrijke thema's vallen dit jaar op, tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen: plannen tot afschaffing van de dividendbelasting en de Paradise Papers. Woensdag en donderdag wordt hierover gesproken in de Tweede Kamer. Is Nederland een belastingparadijs? Volgens Jort Kelder valt het wel mee. Wat we zien vandaag de dag is volgens hem het product van de 'vijfde Nederlands-Engelse Handelsoorlog.'
Staatssecretaris Menno Snel (D66) van Financiën heeft een onderzoek ingesteld naar 4000 gunstige belastingdeals die zouden zijn gemaakt met bedrijven. Het bewindslid denkt desondanks ook niet dat Nederland een belastingparadijs is.
'Meestal zie je niets op televisie van de Algemene Financiële Beschouwingen, maar nu ineens wel', aldus politiek verslaggever  Xander van der Wulp . 'De Paradise Papers konden niet op een ongelukkiger moment komen'.
'Nederland heeft een hele grote traditie in de belastingconstructies. We hebben het ongeveer uitgevonden, in 1939 op  Curaçao met notaris Smeets. Dat was toen om dat vermogen veilig te stellen voor de Duitsers; van Philips, van Shell, van Akzo. Later zijn de Amerikanen er ook gebruik van gaan maken.'
Anton Smeets, die op Curaçao een notarispraktijk had, schiep de mogelijkheid voor grote Nederlandse bedrijven als Philips en Shell om in de meidagen van 1940 hun zetels over te plaatsen naar het veilige overzeese gebiedsdeel. Zo werd voorkomen dat de Duitse bezetters het bezit leegplukten en de geallieerden de dochterondernemingen in de door hen gecontroleerde gebieden confisqueerden. 
'Het interessante is dat Nederland onder vuur ligt in Europa', volgens Van der Wulp. 'We werden door de Duitsers en de Fransen weggezet omdat we een belastingparadijs zouden zijn. Maar die landen spelen natuurlijk ook een groot spel. Die hebben natuurlijk ook hun eigen belangen, die zien die grote bedrijven die eventueel naar Nederland komen ook liever in Berlijn of in Parijs'.
'Er is een concurrentie gaande', volgens Kelder. 'We hebben vier grote zeeoorlogen tegen de Engelsen gevoerd; dit is de vijfde. Dit is een belastingoorlog met Engeland. De Engelsen willen los van Europa, willen alle grote belastingtarieven verlagen, proberen die grote bedrijven te trekken die toch al graag in Londen zitten - Londen is het financiële centrum van de wereld -  als je ze helemaal de vrijheid geeft, gaan zie liever naar Londen, dus wij moeten het nét wat beter doen, anders verlies je het gewoon.'

De dividendbelasting

Premier Rutte doet een beetje geheimzinnig over de lijst met bedrijven met wie hij heeft gesproken over de afschaffing van de dividendbelasting. Kelder en Van der Wulp weten wel om welke bedrijven het gaat. 'Daar hoef je geen grote ziener voor te zijn', aldus Van der Wulp. 'Dit gaat natuurlijk allemaal om Shell, laten we eerlijk zijn', zegt Kelder. 'Het gaat om 1,4 miljard inkomsten uit dividendbelasting, waarvan zo'n 800 miljoen van vier bedrijven afkomstig is, waarvan Shell verreweg de grootste is. En terecht, want Shell is het grootste bedrijf wat we ooit hadden; één van de grootste bedrijven van de wereld.'
'Als Shell verdwijnt, als je hoofdkantoren verdwijnen, verlies je je gezicht in de wereld', aldus Kelder. Maar waarom zouden de bewindslieden niet gewoon toegeven dat de vork zo in de steel zit? Van der Wulp geeft het antwoord.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.