Elke werkdag om 23:00 uur op NPO 1

GL en PvdA maken zich sterk voor abortuspil bij huisarts

GL en PvdA maken zich sterk voor abortuspil bij huisarts

Oppositiepartijen GroenLinks en PvdA zullen met een gezamenlijke initiatiefwet komen die mogelijk moet maken dat de abortuspil voortaan via de huisarts verkregen kan worden. Momenteel moeten zwangere vrouwen altijd naar een abortuskliniek.

Met de abortuspil is het mogelijk een zwangerschap af te breken. Dit kan tot en met acht weken, na de eerste dag van de laatste menstruatie. De behandeling bestaat uit het innemen van twee pillen. De eerste pil breekt de zwangerschap af en zorgt dat deze niet verder door zal groeien en de tweede pil zorgt ervoor dat het lichaam de zwangerschapsresten verliest.

Over de abortuspil was de afgelopen jaren veel te doen. In 2016 wilde toenmalig minister Edith Schippers (Volksgezondheid) de pil al beschikbaar maken bij de huisarts. De huidige coalitie voelt daar niets voor. Tijdens het debat over de regeringsverklaring liet premier Rutte, na wat verwarring, weten dat het nieuwe kabinet de pil niet via de huisarts beschikbaar zou stellen.

Volgens GroenLinks is er een groot verschil tussen het oorspronkelijke voorstel van Schippers en de huidige initiatiefwet van de twee linkse partijen. 'Dit voorstel vergroot de keuzevrijheid en toegang tot zorg voor alle vrouwen', volgens Tweede Kamerlid van GroenLinks Corinne Ellemeet. Haar PvdA-collega Sharon Dijksma heeft het over 'een belangrijke stap vooruit.'

De Christelijke partijen zijn bang dat vrouwen sneller voor een abortus zullen kiezen, wanneer een abortuspil via de huisarts verkrijgbaar is. Daarom zijn CDA en ChristenUnie altijd al tegen geweest. Het is daarom ook een gevoelig onderwerp binnen de coalitie, omdat D66 en VVD eerder voor waren. 

Het wordt afwachten of D66 en VVD de initiatiefwet van de linkse partijen zullen steunen. Verwacht wordt dat dit voorstel wel eens een politieke splijtzwam kan worden, dat kan leiden tot een hoop spanningen binnen de coalitie.


Klik hier voor meer nieuws & achtergronden van Pauw

- Advertentie -

Recent in: POLITIEK