Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Zwemmer (99) breekt wereldrecord in Australië

  •  
02-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
Zwemmer breekt record
Een 99-jarige Australische zwemmer lijkt een wereldrecord te hebben gebroken voor zijn leeftijdscategorie op de 50 meter vrije slag. Zijn naam luidt George Corones en hij klokte 56,12 seconden. Het gebeurde op een officieel evenement in Queensland.
Met deze snelle tijd zet de 99-jarige een nieuwe ijkpunt voor de leeftijdscategorie 100 tot 104-jarige. Corones dook ruim onder het oude record uit 2014, namelijk met maar liefst 34 seconden. Zijn tijd wordt nu geverifieerd door de zwemcommissie in Australië. Corones komt in aanmerking voor het record, omdat hij in april 100 jaar wordt.
In een reactie liet hij weten 'heel blij' te zijn en compleet ondersteboven te zijn van zijn eigen resultaat. 'Het was een voorbeeldige duik voor mij, goed uitgebalanceerd. En ik was klaar om de muur aan het eind heel hard met mijn hand te raken,' vertelde hij de BBC .
Corones vertelde ook dat hij overweldigd was door de brullende menigte aan de Australische Gold Coast. Het evenement, waarin hij de enige nieuwkomer was, was speciaal voor hem georganiseerd, zodat hij een poging kon doen het wereldrecord te breken. 'We hebben zojuist geschiedenis in de maak gezien', staat te lezen op de Facebook-pagina van zijn zwemteam, de Australian Dolphins.
Corones liet weten dat hij in zijn jeugd een fervent zwemmer was, maar pas op 80-jarige leeftijd weer begon te zwemmeb. 'Ik heb het opgegeven aan het begin van de oorlog (Tweede Wereldoorlog) en ik denk dat niet dat ik een zwempartij van enige importantie heb gehad tot aan mijn pensioen', voegt hij daaraan toe. 'Ik begon weer met zwemmen voor mijn lichaamsbeweging.'
Wedstrijdzwemmen daagt hem 'ontegenzeggelijk fysiek uit, zegt hij, 'maar het is overkomelijk met een goede voorbereiding', aldus Corones. Gemiddeld zwemt de Australiër driemaal per week baantjes en traint hij in de sportschool. 'Op deze leeftijd duurt het een tijdje om op gang te komen, je raakt veel gemakkelijker uitgeput, maar als je het verstandig doet, is de beloning astronomisch', vertelt hij.
Zijn succes is naar eigen zeggen toe te schrijven aan zijn tempo en zwemtechniek. De sleutel tot succes lag volgens hem in het volgende: 'Mijn eerste tientallen slagen waren goed uitgebalanceerd en het is de kunst om de race op te bouwen, door een beetje meer kracht te geven bij iedere slag'.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.