Vanaf 30 september terug op NPO 1

Zware straffen voor de 'vergismoord' op Djordy Latumahina

Zware straffen voor de 'vergismoord' op Djordy Latumahina

De rechtbank heeft forse straffen oplopend tot 30 jaar opgelegd voor de liquidatie van Djordy Latumahina (31) en de poging tot moord op zijn vriendin en 2-jarige dochtertje. In deze zaak, die bekend is geworden als de 'vergismoord', rekent de rechtbank de verdachten zwaar aan dat ze 'geen voorzorgsmaatregelen hebben genomen om een vergissing te voorkomen.'

'Organisator' Cedric R. van de liquidatie krijgt 26 jaar cel. Schutter Djurgen W. krijgt 30 jaar en hun chauffeur Ulrich B. 18 jaar. De 'medeplichtige' Wendell R. krijgt 15 jaar.

De daders hebben met 'nietsontziend, bruut vuurwapengeweld' het leven van een jong gezin geruïneerd, oordeelt de rechtbank. Daarbij hebben ze bovendien 'geen enkel respect getoond voor het menselijke leven'. Daardoor is een jonge man zeer gewelddadig om het leven gekomen en zijn vrouw gewond geraakt, allemaal voor de ogen van een zeer jong kind.

Djordy en zijn gezin werden onder vuur genomen in oktober 2016, in de parkeergarage onder hun appartementencomplex. De vriendin van Djordy raakte ernstig gewond en heeft blijvend letsel aan haar arm opgelopen. Hun dochtertje van toen twee jaar, dat achterin de auto zat, bleef wonder boven wonder lichamelijk ongedeerd. De man die waarschijnlijk het beoogde doelwit was (vermoedelijk drugscrimineel Gino M.), woonde in hetzelfde complex in Amsterdam-West en had net zo'n auto als het slachtoffer, een donkere Mini Cooper. 

De vader van Djordy, Jozef Latumahina, zat in maart bij ons aan tafel om te vertellen over de moord op zijn zoon. Zijn vrouw en hij hebben samen met hun advocaat Richard Korver de rechtbank gevraagd om de daders levenslang op te leggen, niet als vergelding maar als signaal. De rechtbank is van mening dat een levenslange straf niet gepast is, omdat de daders geen lang strafblad hadden vol met vergelijkbaar geweld. 

Binnen een half jaar na de 'vergismoord' worden de eerste verdachten aangehouden. De laatste wordt een jaar na de schietpartij opgepakt. In de zoektocht zet de politie een ongewoon middel in: twee undercoveragenten doen zich voor als leden van een motorclub om informatie te verkrijgen via de vriendin van een van de verdachten. Advocaat van de verdachten, Jan-Hein Kuijpers, vindt dat het OM met deze orthodoxe methode een grens gepasseerd is.

 

Klik hier voor meer misdaad & recht bij Pauw

- Advertentie -

Recent in: MISDAAD & RECHT

Tbs: wat is het precies?

Tbs: wat is het precies?

Achtergrond

Vanavond bij Pauw geven we een inkijkje in wereld van tbs. In dit artikel zetten we de feiten en cijfers op een rij. ...