Elke werkdag om 23:00 uur op NPO 1

Zomergasten-profiel: Vlaamse reus Wim Opbrouck

Zomergasten-profiel: Vlaamse reus Wim Opbrouck

De West-Vlaamse Wim Opbrouck (48) wilde kok worden, of beeldend kunstenaar. Hij werd zanger, liedschrijver, tekenaar, accordeonist en acteur op het toneel, de televisie en in films. En zondag is hij de vierde Zomergast.

De acteercarrière van Wim Opbrouck is veelomvattend. Hij was in zijn jonge jaren verbonden aan het Antwerpse Het Toneelhuis. Hij speelde daarvoor onder meer in de Shakespeare-bewerkingen Macbeth en L. King of Pain, tot hij in 2005 overstapte naar NTGent — waar Opbrouck vijf jaar artistiek leider was, en nog altijd aan verbonden is. Hieronder beluister je een fragment uit de muzikale theaterstuk Ik val... Val in mijn armen.

Op de Vlaamse televisie brak Opbrouck door in de serie De bende van Wim, waarin hij, een bevriende muzikant en fotograaf per motor door Europa toerden. Later speelde hij een van de hoofdrollen in de tiendelige dramaserie Vlaamse Velden, over een doktersfamilie in de Eerste Wereldoorlog.

Het Nederlandse publiek zal hem kennen van zijn rol in Ventoux, de speelfilm over een wielerende vriendengroep naar het gelijknamige boek van Bert Wagendorp. Door die film leerde hij Wilfried de Jong (Zomergasten-presentator tot 2016) kennen. Samen speelden ze onlangs de free jazz-voorstelling We Free Kings. Momenteel werkt Opbrouck aan het scenario voor Het Hout, de verfilming van de roman van Jeroen Brouwers over kindermisbruik in het Rooms-Katholieke Kerk.

Opbrouck staat, door zijn vele acteerwerk (en door z'n lengte), bekend als de Vlaamse reus. Hij is de vierde Zomergast van dit seizoen, gepresenteerd door Janine Abbring. Hij volgt op wetenschapper en schrijver Rosanne Hertzberger, burgemeester Eberhard van der Laan en psychiater Glenn Helberg. Opbrouck, die zich onder meer laat inspireren door chansonnier Jacques Brel, kunstenaar en programmamaker Wim T. Schippers en schrijver Stefan Hartmans. "Ik wil de fragmenten laten zien die ik koester en een kompas zijn in mijn artistieke en private leven." 

ZOMERGASTEN: ZONDAG 13 AUGUSTUS OM 20.15 UUR OP NPO 2.

Meer nieuws & achtergronden bij Pauw.

Recent in: MEDIA

Vrijdag bij Pauw

Vrijdag bij Pauw

Uitzending

Freek de Jonge, André van Duin, Kees Hulst, Alexander Pechtold en Sander van de Pavert....

Donderdag bij Pauw

Donderdag bij Pauw

Uitzending

In deze uitzending: Saskia Noort, Joyce Roodnat, Dolf Jansen, Louise Korthals, Janny van der Heijden & Robèrt van Beckhoven...