Vanaf 30 september terug op NPO 1

'Zeehondenakkoord' moet duidelijkheid scheppen over opvang

'Zeehondenakkoord' moet duidelijkheid scheppen over opvang

Nog voor het einde van het jaar wil minister Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) een 'Zeehondenakkoord' op tafel hebben. Dat meldt de NOS. In samenwerking met de vijf verschillende zeehondenopvanglocaties in Nederland en de provincies moet worden vastgelegd wanneer een zeehond moet worden opgevangen.

In maart van dit jaar ontstond ophef toen de Wetenschappelijke Adviescommissie Zeehondenopvang adviseerde om de opvang van zeehonden te beperken. Dit 'Zeehondenakkoord' is de reactie op dit advies. 

Volgens de adviescommissie is het opvangen van zeehonden niet noodzakelijk om de soort in stand te houden en in sommige gevallen kan het zelfs schadelijk zijn, concludeerde de commissie. Alleen als het dier door menselijk handelen gewond is geraakt of als er geen schade wordt aangericht aan de soort, moet opvang mogelijk zijn. 

"We hebben in Nederland weer een gezonde zeehondenpopulatie", zegt minister Schouten. "Daarin hebben de huidige zeehondenopvangcentra en vrijwilligers een belangrijke bijdrage gehad. Nu de populatie weer gezond en daardoor gegroeid is, ontstaat een nieuwe situatie. Dit vraagt om een andere manier van opvang. Ik wil dat doen met alle partijen die hierbij betrokken zijn, omdat zij de kennis en kunde hebben over de bescherming en opvang van gestrande zeehonden."

Onder andere 'zeehondenmoeder' Lenie 't Hart (Stichting Lenie 't Hart zeehondenfonds) was destijds verontwaardigd over het advies. "Dat je er niet voor hoeft te zorgen, de onverschilligheid. "Er zijn er genoeg, laat ze maar dood gaan". Dat beangstigd me, dit is een vorm die Nederland niet past.'

Volgens de cijfers telt de zeehondenpopulatie in Nederland momenteel zo'n 9000 gewone en 5100 grijze exemplaren. De afgelopen jaren werden zo'n 500-1000 zeehonden opgevangen. 

Klik hier voor het laatste nieuws van Pauw

- Advertentie -

Recent in: NATUUR