Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Wim de Bie tachtig: de meester van de typetjes

17-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2709 keer bekeken
  •  
De-bie-tumb-final
Wim de Bie is vandaag tachtig jaar geworden. De status ‘icoon in de Nederlandse televisiewereld’ geniet hij voornamelijk als de lange helft van het duo ‘Van Kooten en De Bie.’ Samen met Kees van Kooten maakte hij jarenlang unieke televisie bij de VPRO. Wij feliciteren De Bie van harte met deze mijlpaal en kijken dan ook graag nog eens terug naar deze unieke fragmenten!


Op de middelbare school leerde Wim de Bie, Kees van Kooten kennen waarmee hij - hoe kan het ook kan anders - het toneel mee opging en voor de schoolkrant ging schrijven. Na de middelbare school studeerde De Bie even Nederlands maar vond pas echt zijn draai toen hij zich inschreef voor een kleinkunst-cursus.



De Bie wist toen nog niet hoe populair zij zouden gaan worden. Voor de VPRO maakte hij ‘Van Kooten en de Bie’ waarin zij typetjes speelden die nooit in de vergetelheid zijn geraakt. Moeder en zoon Van Putten, de zusjes Veenendaal, de Positivo’s en de  gebroeders Temmes zijn zomaar wat voorbeelden die bij velen nog op het netvlies staan.
Jacobse en van Es
Wim_de_Bie_en_Kees_van_Kooten_in_Hadimassa

Zeer muzikaal

Wim de Bie zette de typetjes niet alleen weergaloos neer, maar kon zijn muzikaliteit ook veelal kwijt in het programma. Zo brengt hij in dit legendarische fragment als Mr. P. een ode aan zijn vrouw met ‘I wanne fuck you.’
In dit onderstaande fragment gaan moeder en zoon Van Putten op pad voor Sinterklaascadeaus en komt de legendarisch zin ‘maar ik heb geen vriendin, daar ben ik nog voor behandeld..’ in voor.

Nog steeds actueel

In de loop der jaren is gebleken dat de sketches van De Bie samen met Van Kooten veelal tijdloos zijn. Zet moeder en zoon Van Putten of de gebroeders Temmes weer eens aan en de kans is groot dat je weer moet lachen. Zo stellen de Positivo’s in dit fragment een fusie tussen het Christendom en de Islam voor. Actueel én vooral erg grappig.

Invloed op de Nederlandse taal

De Bie heeft niet alleen voor unieke televisie gezorgd, maar heeft samen met Van Kooten ook onze taal verrijkt. Woorden als ‘bescheurkalender’, ‘doemdenken’, ‘regelneef’ en ‘scheurgras’ zijn zomaar wat voorbeelden van woorden die we zonder Van Kooten en de Bie nooit gekend zouden hebben.
Wim de Bie woont alweer heel wat jaartjes in zijn geboortestad Den Haag. We zien hem niet vaak meer op televisie, mede omdat de camera’s hem nog steeds zenuwachtig kunnen maken. Gelukkig ligt er een ontzettend mooi oeuvre met onder andere deze bovenstaande fragmenten. Wij wensen hem nog vele gezonde jaren!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.