Vanaf 30 september terug op NPO 1

Wat mag wel en niet in politieke cartoons?

Wat mag wel en niet in politieke cartoons?

Canadese cartoonist Michael De Adder is ontslagen naar aanleiding van een cartoon met een verwijzing naar de verdronken migranten aan de Amerikaanse zuidgrens. Het is niet de eerste keer dat cartoonisten onder vuur liggen vanwege hun illustraties.

In de cartoon wordt een verwijzing gemaakt naar de veel gedeelde foto van een verdronken vader en dochter aan de oever van de Rio Grande. 

Michael De Adder is huiscartoonist voor verschillende kranten, allemaal onder leiding van het Canadese Brunswick News Incorporated. In een statement lieten ze weten dat het ontslag van De Adder al langer in de pijplijn zat.

Volgens De Adder is dat echter onwaar. Via Twitter liet hij weten al vaker kritische cartoons te hebben gemaakt over Trump, maar dat de krant weigerde die te publiceren. Volgens De Adder ging dat zo ver dat hij op gegeven moment compleet gestopt is met het maken van Trump-cartoons uit angst om ontslagen te worden.

New York Times

Dit is niet de eerste keer dat een cartoonist is ontslagen wegens cartoons over de Amerikaanse president. Vorige maand liet de New York Times weten dat ze geen politieke cartoons meer zullen publiceren. Dat besluit kwam na felle kritiek op een cartoon over Trump en Netanyahu, de minister-president van Israël. Die illustratie, gemaakt door de Portugese Antonio Moreira Antunes, werd door veel mensen gezien als antisemitisch.

Het besluit van de Times kwam naar buiten nadat een andere cartoonist, Patrick Chappatte, op zijn blog bekend maakte dat hij bericht had ontvangen van de krant. Chappatte betreurde het besluit, en deed een oproep aan de New York Times – en andere cartoonisten – om de cartoons niet te cancelen. In zijn blog schrijft Chappatte dat de New York Times “één van de laatste bolwerken van de internationale politieke cartoons is.”

Internationaal commentaar

Niet alleen vanuit Amerika zelf, maar ook vanuit de internationale cartoonistengemeenschap komt kritiek op het besluit van de Times (en dat dat van Brunswick News Inc.) Nederlandse cartoonist Tjeerd Rooyaards maakt onder andere cartoons voor NRC, The Guardian en Der Spiegel. Bij de Ochtendshow van het AD zegt Rooyaards: “Ik kan er geen begrip voor opbrengen. De motivatie van die beslissing lijkt angst te zijn op de reactie die zo’n cartoon kan oproepen.”

Ook Duitse cartoonist Silvan Wegmann sluit zich aan bij het kritische kamp. Hij is slechts een van velen die de beslissing van de Times een grote vergissing vinden.

Mede-Nederlander en NRC-cartoonist Ruben Oppenheimer maakte zijn eigen versie van de controversiële Netanyahu-cartoon met de boodschap “Gum de democratie niet uit, koester de controversiële spotprent.”

Je Suis Charlie

Maar heeft de Times dan helemaal geen reden om zich zorgen te maken? Dat is de vraag. In 2014 was de redactie van het Franse satirische magazine Charlie Hebdo het slachtoffer van een terroristische aanslag, nadat het blad een cartoon over de profeet Mohammed publiceerde. Daarbij kwamen twaalf mensen om het leven. Kort daarna werd een wereldwijde oproep gedaan om cartoonisten hoe dan ook in bescherming te nemen tegen censuur.

Poll

Wat vind jij? Moeten er limieten gesteld worden aan wat wel en niet mag in politieke cartoons? Laat jouw mening horen door de onderstaande poll in te vullen.

 
- Advertentie -

Recent in: CULTUUR