Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Wat Facebook gaat doen om nieuw privacyschandaal te voorkomen

  •  
22-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Mark Zuckerberg
Facebook-topman Mark Zuckerberg geeft toe dat zijn bedrijf ernstige fouten heeft gemaakt in het privacy-schandaal rondom het Britse dataminingbedrijf Cambridge Analytica. In een interview met CNN zei hij dat hij bereid is om over de gang van zaken te getuigen tegenover een commissie van het Amerikaanse Congres en dat Facebook gebruikersgegevens beter gaat beschermen. 
Facebook kwam onder vuur te liggen toen vrijdag werd onthuld dat het Britse bedrijf Cambridge Analytica misbruik heeft gemaakt van ongeoorloofd verkregen gegevens van 50 miljoen Amerikaanse Facebookgebruikers om kiezersprofielen te maken. Dit om invloed uit te oefenen op de presidentiële verkiezingen in 2016 ten gunste van huidig president van de Verenigde Staten Donald Trump .
Nadat het schandaal naar buiten kwam, werden onder #DeleteFacebook gebruikers opgeroepen hun Facebook-account te verwijderen. Daarbij werden handleidingen aangeboden waarin wordt uitgelegd hoe dat moet, omdat het verwijderen van een account ingewikkelder is dan één druk op de knop.
Op woensdagavond onze tijd ging de CEO van Facebook in op de situatie rondom Cambridge Analytica in een uitgebreide Facebook-post . Daarin zegt hij onder andere dat het sociale medium al stappen heeft ondernomen om de data van zijn gebruikers beter te beschermen.

"We hebben een verantwoordelijkheid om jullie data te beschermen en als we dat niet kunnen, verdienen we het niet u te dienen. Ik ben bezig geweest om uit te zoeken wat er precies gebeurd is en hoe we ervoor kunnen zorgen dat het nooit meer gebeurd" - Mark Zuckerberg

Vervolgens beschrijft Zuckerberg chronologisch wat er sinds 2007 allemaal is veranderd bij Facebook sinds de lancering. Meer apps moesten sociaal worden, maar daardoor kreeg Cambridge Analytica wel toegang tot enorme hoeveelheden data van Facebookgebruikers.

"Ik ben Facebook gestart en daarom ben ik, uiteindelijk, verantwoordelijk voor wat er gebeurt op ons platform. Ik doe alles wat nodig is om onze gemeenschap te beschermen" - Mark Zuckerberg
In gesprek met CNN biedt de topman nogmaals excuses aan aan alle gebruikers. "We moeten ervoor zorgen dat er niet nog een Cambridge Analytica voorbijkomt. Als we nog eens verdachte activiteit opmerken, dan starten we een volledige forensisch onderzoek," aldus Zuckerberg.
In hetzelfde gesprek, dat ongeveer een kwartier duurt, vertelt hij ook dat Facebook het inzichtelijk gaat maken wiens data in handen van derden is gekomen en welke data dat precies is. Daarvoor zal het bedrijf een speciale tool maken.
Zuckerberg doet de belofte te zullen leren van de gemaakte fouten en Facebook beter en veiliger te maken. "Ik weet dat het langer gaat duren om al deze zaken te repareren, maar ik beloof dat we eruit zullen komen en een betere en veiliger plaform te maken over de langere termijn."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.