Elke werkdag om 23:00 uur op NPO 1

Wat als er daadwerkelijk een oorlog komt in Korea?

Wat als er daadwerkelijk een oorlog komt in Korea?

Noord-Korea zegt dat hun ultieme doel is om het gehele Koreaanse schiereiland te herenigen en onder controle te brengen van de familie Kim, iets dat onmogelijk is om voor elkaar te krijgen met Amerikaanse troepen, die al gestationeerd zijn in Zuid-Korea en Washington dat bereid is oorlog te voeren tegen Noord-Korea, wanneer het regime Zuid-Korea zou binnendringen en aanvallen. Maar wat nou als Noord-Korea het toch doet? VOX zocht het uit.

Wanneer Kim Jong-un daadwerkelijk wil proberen het noorden en het zuiden te herenigen, moet hij op de een of andere manier proberen de bondgenootschap tussen de Verenigde Staten (VS) en Zuid-Korea te verbreken. Als de VS niet langer bereid is Seoul te verdedigen, dan is Zuid-Korea - dat geen nucleaire wapens bezit - een stuk gemakkelijker binnen te vallen en te verslaan. Maar hoe zou Noord-Korea het bondgenootschap kunnen breken? Hoe moet je de VS ervan overtuigen niet naar Zuid-Korea te komen om het land te verdedigen in het geval van oorlog?

Op een geloofwaardige manier kunnen dreigen New York of Washington te vernietigen, helpt zeker. Kim kan Amerikaanse leiders nu dwingen te overwegen of het echt de moeite waard is om een mogelijke nucleaire aanval op het Amerikaanse vasteland te riskeren, alleen maar om Zuid-Korea te beschermen tegen een Noord-Koreaanse aanval. 


Lees ook: 'Regime Noord-Korea heeft zijn doel bereikt'


Daarom is het zo'n game changer geweest toen Noord-Korea beweerde intercontinentale ballistische raketten te hebben ontwikkeld die in staat zijn de Amerikaanse westkust te bereiken, met daarop een nucleaire kernkop. Met deze veronderstelde mogelijkheid, zou Noord-Korea de Amerikanen kunnen dreigen een grote Amerikaanse stad te vernietigen. Zou Trump bereid zijn om San Francisco te ruilen voor Seoul?

Als Kim Jong-un besluit dat het antwoord op die vraag "nee" is, dan zou het gebruik van nucleaire wapens tegen Zuid-Korea niet langer gek of suïcidaal lijken. Dan begint zo'n idee rationeel te lijken. En dan zou Seoul het eerste kind van de rekening worden, met desastreuze gevolgen.

In deze video van VOX wordt gefilosofeerd over de vraag wat er zou gebeuren wanneer Noord-Korea daadwerkelijk over zou gaan tot een oorlog met Zuid-Korea. De gevolgen zijn niet zo erg als je denkt. Ze zijn veel erger:

Klik hier voor meer over Noord-Korea

Of hier voor de nieuwspagina

- Advertentie -

Recent in: MEDIA

Vanavond bij Pauw

Vanavond bij Pauw

Uitzending

Hans Klok, Sierd de Vos, Farid Azarkan, Stef Blok en Kysia Hekster...

Donderdag bij Pauw

Donderdag bij Pauw

Uitzending

Sander Schimmelpenninck, Peter Kwint, Rami Ismail, Sven Edelenbosch, Gerard Kremer, Claudia Kremer, Gert-Jan Jimmink, Robbert van Heijningen, Piet Ploeg, David-...

Woensdag bij Pauw

Woensdag bij Pauw

Uitzending

Jeroen Stekelenburg, Carina van Leeuwen, Roel Wolfert, Rozemarijn Cucovic-de Heer, Peter R. de Vries en Tineke de Nooij....

Dinsdag bij Pauw

Dinsdag bij Pauw

Uitzending

Ton van der Ham, Ilse de Lange, Hans Timmermans, Liesbeth Hop, Boris van der Ham, Frits Huffnagel en Tom Budgen ...

Maandag bij Pauw

Maandag bij Pauw

Uitzending

Job Knoester, Johnny de Mol, Adil Izemrane, Sjoukje Hooymaayer, Joshua Nolet en Maan...