Vanaf 30 september terug op NPO 1

Waarom worden vrouwen minder snel gereanimeerd dan mannen?

Waarom worden vrouwen minder snel gereanimeerd dan mannen?

Uit onderzoek van de universiteit van Pennsylvania blijkt dat omstanders minder snel ingrijpen bij een vrouw die een hartstilstand dan wanneer het een man betreft. De onderzoekers keken naar 19.331 hartstilstanden op een openbare plek, in 39 procent van de gevallen werden vrouwen geholpen, tegenover 45 procent van de mannen. De mannen hebben ook een grotere kans de hartstilstand te overleven.

Angst en schaamte

Mogelijk heeft dat te maken met schaamte. Omstanders blijken minder snel de borst van een vrouw aan te raken of haar kleding te verwijderen. "Voor niet-medici blijkt de drempel groter om hard en vaak op de borst van een vrouw te drukken, dan op die van een man. Vermoedelijk ook uit angst haar pijn te doen," aldus onderzoeksleider Audrey Brewer.

Toch is die angst niet nodig, vindt mede-onderzoeker Benjamin Abella: "Je zet je handen op het borstbeen, tussen de borsten in. Dit is geen moment om preuts te zijn, want het gaat om een situatie van leven en dood." In de Verenigde Staten krijgen jaarlijks 350.000 mensen een hartstilstand op een openbare plek. 90 procent overleeft dat niet. In Nederland zijn er tussen de 7.000 en 8.000 reanimaties buiten het ziekenhuis per jaar, zo'n 300 per week.

In september dit jaar waren presentatrice Tanja Jess, cardioloog Yolande Appelman en hartpatiënt Linda Baartscheer te gast bij Pauw om te praten over waarom er meer onderzoek nodig is naar hartaanvallen bij vrouwen. Het blijkt dat lang niet iedereen een hartaanval bij een vrouw weet te herkennen.


Thuissituatie

Opvallend aan de onderzoeksresultaten is dat het verschil tussen mannen en vrouwen wegvalt in thuissituaties.  Uit het Amerikaanse onderzoek bleek dat 35 procent van de vrouwen de hartstilstand in een thuissituatie overleeft, tegenover 36 procent van de mannen. Dat komt waarschijnlijk omdat degenen die in dat geval reanimeren veelal bekenden zijn van het slachtoffer, hier is echter meer onderzoek voor nodig. "Ongeacht het geslacht van het slachtoffer, is hulp van omstanders cruciaal," concludeert Brewer. "Het is bewezen dat de overlevingskansen verdubbelen of zelfs verdrievoudigen."


Een paar uur

Leren reanimeren kan volgens het Rode Kruis al in een cursus die vier uur duurt. Deze wordt in veel gevallen vergoed door verzekeraars. Het Rode Kruis biedt de cursus aan op haar site. Wie al een cursus heeft gevolgd kan zich op de site van de Hartstichting aanmelden als burgerhulpverlener. 


 Al ons nieuws over gezondheid en zorg is hier te vinden!

Klik hier voor onze nieuwspagina.

- Advertentie -

Recent in: GEZONDHEID