Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Waarom kreunen tijdens tennissen helpt

  •  
27-01-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
maria def
Het is een bekend fenomeen op de tennisvelden; het gekreun van sommige spelers. Vaak leidt het tot ongenoegen van de tegenstander. Volgens wetenschappelijk onderzoek hebben spelers er baat bij om te kreunen tijdens hun tennisspel, schrijft het toonaangevende blad The Economist.

'Core' aanspannen

Spelers die kreunen kunnen tot 5 procent harder serveren en slaan zonder dat dit hun extra energie kost. Dat is gebleken uit een onderzoek onder spelers van ‘college-niveau’. Vooral de snelheid van hun spel ging omhoog ten opzichte van het ‘stille’ spel. Omdat de spelers de spieren in hun ‘core’ meer aanspannen kunnen ze met evenveel energie meer kracht leveren.

Afleidingstactiek

Naast persoonlijk profijt heeft de kreun ook invloed op de tegenstander. Het afleidende effect van een kreun zorgt ervoor dat de tegenstander 30 milliseconden langer nodig had om te reageren op de richting van de slag. In deze tijd kan de bal ruim een halve meter af hebben gelegd. Dit onderzoek is gedaan onder amateurs. De verwachting is dat onder professionals het effect nog groter zal zijn, omdat die ook rekening moeten houden met het effect van de bal.

Halve toon hoger

De kreun zelf heeft ook nog invloed op het spel. Zo schijnen spelers ongeveer een halve toon hoger kreunen als ze de wedstrijd gaan verliezen. Het is echter niet duidelijk of de toonhoogte of slechter spel de oorzaak is.
Een paar jaar geleden werd er gesproken over het gebruik van een geluidsmeter tijdens tenniswedstrijden. Dit idee is nooit doorgevoerd. Wel kan de scheidsrechter strafpunten geven als het gekreun te veel hinder oplevert voor de tegenstander. Verder zal de scheidsrechter het moeten doen met vriendelijke verzoek als ‘Quiet please’.
In deze reclame besluit de scheidsrechter niet de orde te bewaren.
En een eerbetoon aan de ongekroonde 'koningin van de kreun' Maria Sharapova 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.