Elke werkdag om 23:00 uur op NPO 1

VVD mild over onderhandelingen lerarensalaris

VVD mild over onderhandelingen lerarensalaris

De VVD en PvdA zijn maandagochtend begonnen aan de onderhandelingen over de lerarensalarissen. De coalitiepartijen liggen daarover al weken op ramkoers, maar VVD-fractieleider Halbe Zijlstra sloeg vlak voor het overleg verzoenende taal uit, meldt het Algemeen Dagblad.

 

Het kabinet heeft vandaag het record gebroken van het langstzittende kabinet sinds de Tweede Wereldoorlog. In het zicht van de haven dreigt het nu mis te gaan, omdat de bewindslieden nog een begroting voor 2018 moeten opstellen. De derde dinsdag van september komt rap dichterbij, maar de formatie lijkt nog niet op korte termijn te zijn beslecht.

Het onderwijs is een terrein waarop de VVD en de PvdA elkaar niet altijd even goed kunnen vinden. Daarom komt de handreiking van Zijlstra als geroepen. "We vinden dat we het moeten afmaken zoals we begonnen zijn: in goede samenwerking, niet te veel gedoe. Ik hoop een partij aan te treffen die er op dezelfde manier inzit. Dat we op een nette manier, zoals het bij een demissionair kabinet hoort, de boel kunnen afsluiten.''

Voor de zomer gaf de PvdA al aan dat de lerarensalarissen omhoog moeten. De partij dreigde zelfs, bij monde van Lodewijk Asscher, uit het kabinet te stappen als deze eis niet zou worden ingewilligd. Destijds noemde Zijlstra het dreigement nog 'idioot'. 

Lerarentekort

Dat Zijlstra zich nu redelijker opstelt kan belangrijk zijn voor het onderwijs. Als de partijen zich nu constructiever opstellen kan dat ook doorwerken aan de formatietafel. We staan aan de start van het nieuwe schooljaar, vandaag gaan de kinderen in midden Nederland weer naar school, maar maandagochtend klinken al meteen weer de verhalen over het tekort aan docenten. Er zijn maar nét genoeg leraren in het basisonderwijs voorhanden.

NOS op 3 maakte daarom deze reportage waarin zes jonge docenten worden geïnterviewd over hun werkdruk. 

 

Een uitweg uit de impasse zou kunnen zijn dat de formatiepartijen een deal met de PvdA sluiten over de lerarensalarissen, vooruitlopend op een regeerakkoord. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem verwacht in ieder geval dat de VVD en zijn eigen PvdA het zullen oplossen. Na het coalitieoverleg van vandaag beginnen dinsdag de officiële begrotingsraden van het demissionaire kabinet.

Meer nieuws, achtergronden & video's bij Pauw.

 

- Advertentie -

Recent in: POLITIEK