Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Vrouwen ondervertegenwoordigd en onderbetaald

  •  
02-11-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
86 keer bekeken
  •  
carola en kajsa
Nederland daalt van plek 16 naar 32 op de gelijkheidslijst in The Global Gender Gap Report. Zowel in het bedrijfsleven als in de politiek hebben vrouwen nog een achterstand tot mannen. Daarnaast krijgen vrouwen nog steeds minder betaald en krijgen ze minder snel een baan.

World Economic Forum

Het rapport,  The Global Gender Gap,  wordt elk jaar uitgegeven door de World Economic Forum en met de verschillen tussen mannen en vrouwen wordt bepaald aan de hand van vier categorieën: economische gelijkheid, gelijke toegang tot gezondheidszorg en onderwijs en gelijke kansen binnen de politiek. Nederland scoort respectievelijk 82 e , 108 e , 1 e en 25 e .

Ingehaald niet afgezakt

De beoordelingen van Nederland zijn tussen 2016 en 2017 niet erg veranderd. De daling in de ranglijst kan dus worden verklaard door het uitblijven van vooruitgang in Nederland. We zijn dus niet per se afgezakt, maar andere landen hebben ons ingehaald.

Rutte III

Toch zijn er een aantal punten waar Nederland daadwerkelijk op achteruit is gegaan. Zo is te zien dat op het politieke vlak de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen is toegenomen. Het aantal vrouwelijke Kamerleden ging van 60 naar 54, waarvan er maar één fractievoorzitter is ( Marianne Thieme ). Het nieuwe kabinet kreeg vele verwijten omdat het weinig vrouwen zou herbergen. Met 6 op 16 ministers heeft het procentueel gezien iets minder vrouwen. Maar met de staatssecretarissen erbij komt Rutte-III op een 10 om 14 verhouding, die beduidend vrouwelijker is dan de 7 om 13 verhouding van het vorige kabinet, Rutte-II.
Volgens D66-fractieleider Alexander Pechtold is dit echter niet te danken aan de VVD, de partij van premier Mark Rutte, maar vooral aan zijn eigen partij, die als enige meer vrouwen dan mannen leverde aan het nieuwe kabinet.

Inkomensongelijkheid

Op de arbeidsparticipatie is in 2017 zelfs een kleine toename te merken. Toch blijft er  een grote ongelijkheid  bestaan in het inkomen van mannen en vrouwen. Vrouwen verdienen gemiddeld minder dan de helft van wat mannen verdienen. Voor gelijkwaardig werk verdienen vrouwen ook maar 62% van wat mannen verdienen.

De magische grens van 30 procent

Hoewel vrouwen over de breedte bijna net zo vaak een baan hebben als mannen, blijft het aantal vrouwen op topfuncties minimaal. Kabinet Rutte-II zette zich, in de persoon van minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker, in voor minimaal 30 procent vrouwen op topfuncties. Uit een ander rapport dat het Nederlandse bedrijfsleven onderzocht, blijk dat slechts zes bedrijven deze grens halen. Toch zijn er ook nog drie bedrijven die geen één vrouw in een topfunctie hebben.

Quote 500

Als we kijkgen naar het gegeven dat vrouwen gemiddeld een lager inkomen hebben dan mannen en naar het feit dat ze minder vaak topfuncties bekleden dan mannen, dan kan er geconcludeerd worden dat vrouwen minder snel een topinkomen hebben. Dit blijkt ook uit de nieuwe Quote 500 , die donderdag gepresenteerd is en waar Sander Schimmelpenninck, hoofdredacteur bij Quote, bij ons over te gast was. Hoewel de eerste plek van de ranglijst van de allerrijksten weggelegd is voor een vrouw, de dochter van Freddy Heineken, Charlene de Carvalho-Heineken, zijn vrouwen ondervertegenwoordigd. Het zakelijke magazine  betreurt dat er zo weinig succesvolle vrouwelijke ondernemers zijn. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.