Elke werkdag om 23:00 uur op NPO 1

Voor wie er niet was: Caro Emerald over 'de avond waar je bij had moeten zijn'

Voor wie er niet was: Caro Emerald over 'de avond waar je bij had moeten zijn'

Foto: Jaap Kroon

Zangeres Caro Emerald en singer-songwriter Blaudzun spraken twee weken geleden in onze uitzending vol enthousiasme over Sounds of Change, een muzikale benefietavond, verzorgd door Syrische musici en die van eigen bodem, onder wie zijzelf. Een muzikaal integratieproject, dat moest het zo ongeveer worden. Woensdagavond stonden Caro en Blaudzun in een uitverkocht Paradiso.

Na onze uitzending, waarin Caro Emerald optrad met de Syrische Nawras Altaky, gingen de tickets voor het benefietconcert over de toonbank als warme broodjes. Een gulle koper kocht vlak voor aanvang de laatste honderd kaarten op en deelde die uit in een azc.

Claudia de Breij sloeg de handen ineen met "haar eigen vluchteling", saxofonist Nader Issa, folkduo Tangarine met zangeres Rasha Shaar en Blaudzun met een Syrisch koor uit Groningen en de jonge trompettist Hadi. Hadi's Syrische ouders waren pak hem beet een week in Nederland, keken toe vanaf hun balkonplaatsen en kregen na het optreden van hun zoon een fors applaus.

De finale werd verzorgd door Caro, achter de microfoon, en Nawras, op de oed, een Arabisch snaarinstrument. Caro had vooraf gezegd graag te willen zingen in het Arabisch, en maakte die belofte waar.

Na afloop verscheen ze voor de camera. "Je had erbij moeten zijn."

De opbrengst van de avond ging naar de stichting Sounds of Change van Lucas Dols, die hulpverleners en docenten in vluchtelingenkampen muziek leert maken met getraumatiseerde kinderen. Dolls was tevens de bassist van de avond.

Meer cultuur vind je hier!

- Advertentie -

Recent in: CULTUUR