Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

''Verborgen juweel'' wordt minister van Buitenlandse Zaken

  •  
05-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermopname (3)
Stef Blok keert terug naar de Haagse politiek als minister van Buitenlandse Zaken (BuZa). Een verrassende keuze: eerder meldde hij in het Financieele Dagblad (FD) dat hij absoluut niet terug zou keren naar het Binnenhof, ook niet als Rutte het hem persoonlijk zou vragen.  
Het is niet de eerste keer dat de nieuwe minister van BuZa een politieke functie bekleedt als gevolg van het aftreden van een voorganger. Vorig jaar verving hij Ard van der Steur, die moest aftreden in de nasleep van de Teevendeal. Nu neemt hij de functie van Halbe Zijlstra over die het veld moest ruimen vanwege een leugen over een bezoek aan de Russische president. Blok noemde zichzelf in een interview spottend ‘de flexkracht van het kabinet’.

Populariteitslijstjes

Blok is niet de meest bekende minister van het Binnenhof. Oud-minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk noemde hem dan ook ‘het verborgen juweel van het kabinet’. In een interview legt Blok uit dat het draait om resultaten. Media-aandacht doet er volgens hem minder toe. Op de vraag van een journalist van de NOS waarom hij relatief weinig wordt geïnterviewd, zegt hij met een glimlach: “Misschien moeten jullie eens vakbroeders interviewen: wie heeft dit gemist?”
Bij populariteitslijstjes over ministers stond Blok steevast onderaan. Dat verklaart hij zelf door de hervormingen die hij heeft doorgevoerd als minister voor Wonen en Rijksdienst. “Ik heb voor miljoenen mensen de huur verhoogd. Natuurlijk word je daar niet populair mee.”

Kosten

Over het ministerschap zei Blok in een eerder interview van het radioprogramma  Met het Oog op Morgen (NOS): “Het is wel knetterhard werken.” Dat heeft ook gevolgen voor de omgeving en met name voor de familie. Hierover vertelt de nieuwe minister van BuZa in het onderstaande filmpje (7.28 – 9.24 minuut)
BuZa is niet de post waar Blok van droomde. Een bekende van hem merkte twee weken geleden in NRC op: “Stef houdt niet van reizen en gewichtigdoenerij. En daar bestaat die baan uit.”
Zijn er trouwens ergens opnames waarin Stef Blok in het Engels een publiek toespreekt? Anyone? #buzablok #dtv
Vanavond is Wouter de Winther te gast bij Pauw om te praten over het aantreden van Blok als minister van Buitenlandse Zaken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.