Elke werkdag om 23:00 uur op NPO 1

Dinsdag bij Pauw: Alzheimer-special

Dinsdag bij Pauw: Alzheimer-special

Iedereen kent wel iemand in zijn omgeving die lijdt aan dementie. Het is doodsoorzaak nummer 1 en naar schatting hebben 270 duizend mensen in Nederland het, terwijl een geneesmiddel ontbreekt.

De kans dat je dementie krijgt is één op de vijf. Bij vrouwen zelfs één op de drie. Om een medicijn te vinden is extra onderzoek en dus extra geld nodig. Deze week wordt hiervoor in het hele land gecollecteerd door Alzheimer Nederland. Al met al genoeg om vanavond bij Pauw uitgebreid stil te staan bij deze ziekte.  

Philip Scheltens, directeur van het VUmc Alzheimercentrum praat ons bij over de laatste ontwikkelingen. Op welke termijn verwacht hij een medicijn? En wat kan jezelf doen om de dementie voor te blijven?


Christa Reinhoudt is 47 jaar en heeft Alzheimer. Ze is noodgedwongen met pensioen.


Edith Block en Jetske van der Schaar hebben het Alzheimer-gen. Zij weten dat ze de ziekte krijgen op jonge leeftijd. Edith doet inmiddels al twee jaar mee aan een experimenteel onderzoek in Londen. Gaat dit het medicijn opleveren waar iedereen op wacht? 


Papa is papa niet meer. De man van Margreet Mantel veranderde op zijn 50e van gedrag en karakter. Hij bleek frontotemporale dementie te hebben. Hoe gaan Margreet en haar kinderen hiermee om? Deze vorm van dementie, wordt vaak pas heel laat erkend door artsen. Hoe kan dat? Neuroloog Yolande Pijnenburg legt het ons uit. En wat kan muziek voor mensen met dementie? Wiesje van der Flier, hoofd onderzoek van het VUmc Alzheimercentrum vertelt ons er vanavond alles over.


Wat kan muziek voor mensen met dementie? Wiesje van der Flier, hoofd onderzoek van het VUmc Alzheimercentrum, vertelt ons er vanavond alles over.


En een muzikaal optreden van Louis van Dijk.


spong

Castingdirector Job Gosschalk legt met onmiddellijke ingang zijn werk als producent en regisseur neer. Verschillende acteurs beschuldigen de bekende producent van films als ‘Alles is liefde’ van grensoverschrijdend seksueel gedrag en intimidatie. Gosschalk liet in een verklaring weten dat hij tijdens het spelen van scènes met acteurs soms over de schreef is gegaan.

Advocaat Gerard Spong is te gast en gaat dieper in op deze geruchtmakende kwestie.


Wilt u meer informatie over dementie. Kijk op de website van Alzheimer Nederland

De uitzending is hier terug te kijken.

Klik hier voor onze nieuwspagina

- Advertentie -

Recent in: MEDIA

Vrijdag bij Pauw

Vrijdag bij Pauw

Uitzending

Gijs Rademaker, Xander van der Wulp, Vincent Rietbergen, Joost Vullings, Jandino Asporaat en Martijn Krabbé...

Donderdag bij Pauw

Donderdag bij Pauw

Uitzending

Cora van Nieuwenhuizen, Ellie Lust, Wim Daniëls, Philip Freriks, Ronald Snijders...

Woensdag bij Pauw

Woensdag bij Pauw

Uitzending

Saskia Belleman, Gerald Roethof, Guus Hiddink, Hans Kraay jr., Henk van der Meijden, Wibi Soerjadi, Shirma Rouse, Gerard Joling en Sjoerd Weikamp...

Dinsdag bij Pauw

Dinsdag bij Pauw

Uitzending

Klaas Dijkhoff, Guido Weijers, Jan Vlug, Jan Struijs, Anja van Holten, Suse van Kleef...

Maandag bij Pauw

Maandag bij Pauw

Uitzending

Hella Hueck, Jesse Klaver, Henry van Loon, Jelle van Gorkom, Dominee Gremdaat...