Vanaf 30 september terug op NPO 1

Pauw & Jinek: De Verkiezingen - Den Haag

Pauw & Jinek: De Verkiezingen - Den Haag

'Pauw & Jinek: De Verkiezingen' gaat van start vanuit de Eerste Kamer in Den Haag. 

 


Zes jaar lang leidde ze de vergaderingen in de Eerste Kamer. Ankie Broekers-Knol had langer willen blijven, maar haar eigen partij VVD wil vernieuwen. En daarmee neemt de markante Eerste Kamervoorzitter binnenkort afscheid. Vanavond is ze gastvrouw tijdens de eerste uitzending van Pauw & Jinek: de verkiezingen. En uiteraard bespreken we met haar de Eerste Kamerverkiezingen.


Twee vicepremiers en de minister van Economische Zaken en Klimaat trokken vandaag naar Groningen naar aanleiding van het Groninger gasdossier. Een van hen schuift vanavond aan tafel: vicepremier en minister van Gezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge.


Politieke partij DENK doet dit jaar voor het eerst mee in alle provincies. Want nu het kabinet zijn meerderheid in de Eerste Kamer dreigt te verliezen, ruikt de partij haar kans.  Kamerlid Selçuk Öztürk, mede-oprichter en partijvoorzitter van DENK, wordt de lijsttrekker voor de Eerste Kamer namens de partij. Samen met zijn fractie schuift hij vanavond aan.


 

 

Elke uitzending krijgt een cabaretier het laatste woord, en vanavond is dat Martijn Koning. Hij behandelt opvallend nieuws uit de campagne en spaart de gasten aan tafel niet.


Politiek verslaggever Ron Fresen geeft ter gelegenheid van de Provinciale Statenverkiezingen zijn analyse over “de boeiendste campagne ooit”. Dreigt er straks een enorme versplintering in de Eerste Kamer te ontstaan? En wat betekent dat voor de plannen van kabinet Rutte III? Welke partijen krijgen het voor het zeggen? Op deze vragen (én meer) krijgen we vanavond antwoord van de NOS-journalist. 


Vanavond hebben we het met Paul Rosenmöller, Annemarie Jorritsma en Mei Li Vos over de staat van de Eerste Kamer. Is het nog de Kamer van reflectie, of moeten we het meer zien als een verlengstuk van de Tweede Kamer? En gaat het politieke gevecht er in de toekomst even hard worden gevoerd? Op deze vragen krijgen we in de uitzending antwoord. Ook hebben we het met de drie Eerste Kamerleden over de versplintering in de politiek, en wat dat betekent voor de regeerbaarheid van ons land.


 

Ben jij nog leuke verkiezingsfilmpjes tegengekomen? Tip ons!

- Advertentie -

Recent in: MEDIA

Vrijdag bij Pauw

Vrijdag bij Pauw

Uitzending

Xander van der Wulp, Joost Vullings, Arjen Lubach, Janine Abbring, Ronald de Boer en Hélène Hendriks...