Elke werkdag om 23:00 uur op NPO 1

Van Flynn tot Tillerson: de belangrijke functionarissen die Trump ontsloeg op een rijtje

Van Flynn tot Tillerson: de belangrijke functionarissen die Trump ontsloeg op een rijtje

Donald Trump heeft zijn minister van Buitenlandse Zaken (BuZa) Rex Tillerson ontslagen. De precieze reden voor het ontslag van Tillerson is niet bekendgemaakt. Wel dankte Trump de voormalig minister van BuZa voor zijn diensten. Hij wenst hem ‘het beste’. Tillerson is niet de eerste belangrijke functionaris die vertrekt sinds Trump aan de macht is gekomen. Hier volgt een kort overzicht.

Michael Flynn

Op 18 november 2016 kondigt Trump aan dat Michael Flynn de Nationaal Veiligheidsadviseur wordt. Die carrière is van korte duur: 23 dagen later stapt Flynn alweer op. Hij heeft contact met een Russische ambassadeur over sancties als de regering van Obama nog actief is. Daarover liegt hij tegen vicepresident Mike Pence. Hij voelt zich daarna gedwongen om op te stappen. 


James Comey

James Comey wordt in 2013 benoemd als directeur van de FBI. In mei 2017 wordt hij door Trump ontslagen omdat hij mogelijk incorrecte informatie naar buiten brengt over de e-mailaffaire rondom Hillary Clinton. Volgens Comey is er een andere reden voor het ontslag: het onderzoek dat de FBI onder zijn leiding doet naar de vermeende rol van Rusland in de Amerikaanse verkiezingen.


Reince Priebus

In juli 2017 vervangt Trump zijn stafchef Reince Priebus door John F. Kelly. Priebus is ‘te zwak’ volgens de Amerikaanse president. Naar verluidt raakt de president zijn vertrouwen in Priebus kwijt na een aantal gevoelige nederlagen in het Congres. 


Sean Spicer

Sean Spicer is woordvoerder van Donald Trump. Geen makkelijke baan: Spicer moet alles wat Trump zegt namelijk verdedigen. Hij is ook een bondgenoot van Reince Priebus. Nadat Priebus opstapt, wordt Spicer ook ontslagen. 


Steve Bannon

Steve Bannon is in 2016 de leider van Trumps campagne. Bannon staat bekend om zijn conservatieve, extreemrechtse ideeën. Als Trump is verkozen, wordt hij de naaste adviseur van de president en krijgt hij een plek in de Nationale Veiligheidsraad (NSC). Dat is het belangrijkste Amerikaanse orgaan op veiligheidsgebied. Deze rol bekleedt hij niet lang. Een paar maanden later wordt hij ontslagen.

 

Sally Yates

Trump ontslaat waarnemend minister van Justitie, Sally Yates, nadat zij zich uitspreekt tegen het inreisverbod voor reizigers uit zeven islamitische landen. Trump noemt Yates een ‘verrader’. 

 

Elon Musk

Elon Musk zit in een panel van ondernemers dat Trump adviseert over zijn economische agenda. Als Trump uit het klimaatakkoord van Parijs stapt, wil Musk niet langer voor hem werken. “Klimaatverandering is echt. Uit het klimaatverdrag stappen is niet goed voor de VS en de wereld”, twittert Musk na zijn vertrek.


Hope Hicks

Hope Hicks is directeur communicatie van het Witte Huis en neemt zelf ontslag. Volgens de New York Times zegt ze dat ze alles in haar functie als directeur communicatie heeft bereikt wat ze wilde bereiken.

 

Alles wat we schreven over Trump lees je hier!

- Advertentie -

Recent in: POLITIEK