Elke werkdag om 23:00 uur op NPO 1

Van despoot naar ‘diplomaat’ in negen stappen: zo doet Kim Jong-un dat

Van despoot naar ‘diplomaat’ in negen stappen: zo doet Kim Jong-un dat

Een duizelingwekkende make-over. Zo noemt The New York Times de ontwikkeling die de Noord-Koreaanse leider de afgelopen maanden doormaakte. Hoe veranderde de ‘rocket man’ opeens in een ‘diplomaat'?The New York Times heeft een treffend filmpje dat daar antwoord op geeft. De krant noemt de ontmoeting tussen de Noord- en Zuid-Koreaanse leiders de laatste stap in de make-over van ‘de despoot Kim Jong-un’ naar ‘de glimlachende diplomaat Kim Jong-un’. Hij hoefde er slechts negen stappen voor te zetten: Waarom hij deze imago-switch heeft doorgemaakt, weet misschien alleen Kim Jong-un zelf. Hij was de eerste Noord-Koreaanse leider in vijfenzestig jaar die het zuidelijke deel van het Koreaanse schiereiland bezocht.


Dat leverde potsierlijke beelden op. In het onderstaande filmpje is te zien hoe de lijfwachten van Kim Jong-un in een kringetje om zijn auto mee rennen. Een ding is zeker: zijn bodyguards hebben een goede conditie. 


Hoogleraar Koreastudies Remco Breuker vindt dat we de verrassende houding van Noord-Korea moeten wantrouwen. Tijdens de ontmoeting van afgelopen vrijdag werd opvallend genoeg met geen woord gerept over de mensenrechten in Noord-Korea. "Dat is natuurlijk de achilleshiel van Noord-Korea. Het zwakke punt van het regime. Dat er met geen woord over is gesproken, maakt duidelijk wie de chauffeur was bij deze ontmoeting: Kim, en niet Moon”, zegt Breuker tegen Nieuwsuur.  

 

Breuker acht het niet onwaarschijnlijk dat Kim Jong-un met deze ontmoeting alleen zijn eigen agendapunten probeert door te drukken. De Noord-Koreaanse leider heeft bijvoorbeeld het grondwerk gelegd voor het vertrek van de Verenigde Staten uit het land van hun Zuid-Koreaanse bondgenoot. 

Aan tafel bij Jeroen vertelt de hoogleraar maandagavond over de euforische reacties op de ontmoeting tussen de leiders van Noord- en Zuid-Korea. Kim Jong-un en Moon Jae-in beloven vrede te sluiten, maar hoeveel is hun handdruk waard volgens Breuker? 

Meer nieuws van Pauw? Klik hier!

- Advertentie -

Recent in: POLITIEK