Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

UPDATE: Vrouw uit de racistische Dove-reclame spreekt zich uit

  •  
10-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
95 keer bekeken
  •  
Dove-reclame
De van oorsprong Nigeriaanse Lola Ogunyemi is de vrouw die door cosmeticagigant Dove in de veelbesproken racistische reclame werd gebruikt. Ze is geboren in Londen en groeide op in de Verenigde Staten, in Atlanta. Zij spreekt zich dinsdag uit over de omstreden reclamespot: 'Donkere mensen, zeker vrouwen, zijn mooier als hun huid lichter zou zijn. Met dat schoonheidsideaal ben ik opgegroeid. Van dat schoonheidsideaal ben ik altijd heel erg bewust geweest toen ik opgroeide.'
Toen ik de mogelijkheid kreeg mijn donker gekleurde zusters te vertegenwoordigen in een reclame voor een wereldwijd bekend merk, voelde dat voor mij als de perfecte kans om te laten zien dat we hier zijn, dat we mooi zijn en belangrijker nog: dat we op waarde worden geschat.
'Tot ik op een morgen wakker werd met een bericht van een vriend die mij vroeg of ik echt de vrouw was in een spotje die hij had gezien. Ik ging online en ontdekte dat ik onbewust het gezicht van een racistische marketingcampagne ben geworden. Geen leugen,' vertelt Ogunyemi tegenover de Britse krant  The Guardian .
'Als je nu 'racist ad' googlet dan vindt je als eerste resultaat een foto van mijn gezicht,' gaat Ogunyemi verder. 'Ik was aanvankelijk enthousiast om onderdeel te zijn van een commercial en de kracht en schoonheid van mijn ras te kunnen tonen, dus het was schokkend voor mij dat het op deze manier werd ingestoken.'
Ondanks de negatieve uitkomst was de sfeer op de set tijdens de opnames hartstikke goed. 'Ik herinner me dat we allemaal opgewonden waren over het dragen van huidkleurige T-shirts en dat we in elkaar veranderde. We wisten niet hoe de eindmontage eruit zou gaan zien, noch wie van ons in de uiteindelijke spot zou gaan komen, maar iedereen leek goedgehumeurd te zijn tijdens de opnames, inclusief mijzelf, aldus de vrouw uit Londen.
Als ik ook maar de kleinste indicatie had gekregen dat ik als inferieur zou worden neergezet, of als de 'voor' in een 'voor-en-na-shot', zou ik de eerste zijn geweest om 'nee' te zeggen. Ik zou verdrietig van de set afgelopen zijn, rechtstreeks naar buiten. Dit druist tegen alles in waar ik voor sta.
Nadat de reclame, zowel op televisie als op internet verscheen, werd er opgeroepen Dove te boycotten. 'Vrienden van over de hele wereld belden mij om te checken of alles ok was met mij. 'Ik was overweldigd door hoe controversieel de reclame wel niet bleek te zijn.'
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.