Elke werkdag om 23:00 uur op NPO 1

Tieners Lili & Howick mogen toch blijven

Tieners Lili & Howick mogen toch blijven

UPDATE: Lili (12) en Howick (13) mogen toch in Nederland blijven. Dat meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid. De kinderen mogen blijven vanwege 'actuele omstandigheden' rond de veiligheid van de kinderen. 

Staatssecretaris Harbers (VVD) heeft zijn discretionaire bevoegdheid gebruikt om van de regels af te wijken, zodat de kinderen niet worden uitgezet naar Armenië. De twee verdwenen vannacht uit het huis van hun grootouders in Wijchen. Ze zouden zaterdag 8 september worden uitgezet. Waar de kinderen op dit moment zijn, is niet duidelijk.

"In de zaak van de kinderen Lily en Howick heeft de Nederlandse overheid samen met de Armeense autoriteiten alles gedaan wat mocht worden verwacht om een solide opvang in Armenië te regelen. Armenië is een veilig land waar de kinderen met hun moeder kunnen worden herenigd", aldus het ministerie.

"Actuele ontwikkelingen die zich in deze zaak de afgelopen uren hebben voorgedaan hebben er echter toe geleid dat het welzijn en de veiligheid van de kinderen niet meer voldoende kunnen worden gewaarborgd. De staatssecretaris heeft daarom, alles overwegend, besloten dat de kinderen in Nederland mogen blijven. De betrokken instanties doen er alles aan om te weten te komen of de kinderen nu veilig zijn en waar zij zijn." Dat staat te lezen in de verklaring van het ministerie.


Hieronder het verslag van vrijdagavond, toen de uitzetting van Lily en Howick op zaterdag nog door zou gaan

Er zijn, zegt de rechtbank, geen redenen waarom de uitzetting naar Armenië niet kan doorgaan. Daarbij wordt verwezen naar de afspraken die zijn gemaakt over onderdak, scholing en geld. Bij PAUW reageerde de tafelgasten Martine Goeman (jurist kinderrechten), vakbondsleiders Jan Struijs en Gerrit van de Kamp en omroepbaas Jan Slagter op het nieuws.

Een psychiater in Armenië oordeelde donderdag dat de moeder moet worden opgenomen in een kliniek vanwege psychische problemen. Dat zou betekenen, aldus de advocaat in een verklaring op de website van zijn advocatenkantoor, dat de kinderen in Armenië 'zeker zes maanden' in een tehuis zouden moeten verblijven.

De rechtbank stelt dat er geen sprake is van nieuwe informatie die de uitzetting in de weg staat. Volgens de rechtbank wordt er in het psychologisch rapport uit Armenië geen diagnose gesteld. Dat kan pas na langduriger onderzoek. En zonder diagnose kan volgens de rechter niet worden vastgesteld dat de moeder inderdaad langdurig niet voor haar kinderen kan zorgen.

De kinderen wonen al sinds 2008 in Nederland, maar hun asielverzoeken zijn keer op keer afgewezen. Vorig jaar werd hun moeder al uitgezet naar Armenië en hun uitzetting staat gepland voor uiterlijk deze zaterdag 8 september.

Kijk hier het volledige gesprek bij ons aan tafel terug

Klik hier voor meer nieuws

- Advertentie -

Recent in: MISDAAD & RECHT

OM vervolgt vader ontvoerde Insiya

OM vervolgt vader ontvoerde Insiya

Artikel

Dat bleek tijdens de voortzetting van het proces tegen vijf mannen en een vrouw die bij de ontvoering betrokken zouden zijn geweest. ...