Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Trump schopt tegen schenen partijgenoten en dreigt met shutdown

  •  
28-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Donald Trump
President Donald Trump is nog altijd kwaad dat zijn partijgenoten het hebben nagelaten Obamacare om zeep te helpen. Met name Mitch McConnel, leider van de Republikeinen in de Senaat, moet het ontgelden. Hij heeft het bij Trump verbruid, omdat Trump hem verantwoordelijk houdt voor deze pijnlijke nederlaag.
Af en toe slingert de Amerikaanse president laatdunkende tweets het net op. Niet alleen ten aanzien van McConnell, maar ook Paul Ryan, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, moet het nadrukkelijk ontgelden. Het wordt de Republikeinse kopstukken zwaar aangerekend dat ze de kans voorbij hebben laten gaan om toestemming van het congres te krijgen voor een verhoging van het schuldenplafond van de overheid.
Sommige Republikeinen waarschuwen dat Trump zijn eigen positie ondergraaft met zijn openlijke aanvallen op McConnell, waarmee hij veel kwaad bloed heeft gezet bij diens collega's in de Senaat. Ook zijn neerbuigende opmerkingen over senator John McCain, wiens stem de doorslag gaf bij de nederlaag rond Obamacare, zijn slecht gevallen.
The only problem I have with Mitch McConnell is that, after hearing Repeal & Replace for 7 years, he failed!That should NEVER have happened!
Trump ziet het schuldenplafond graag voor medio oktober verhoogd worden, omdat anders een financiële chaos dreigt. Een groep rekenmeesters onder de Republikeinen weigert alleen hierin mee te gaan, tenzij tegelijkertijd ook het mes wordt gezet in de overheidsuitgaven. Dat is een probleem voor de Democraten, die een minderheid vormen in de Senaat, maar voldoende zetels hebben om dwars te liggen. Een fillibuster , heet zoiets, een techniek om wetsvoorstellen te vertragen.
If Senate Republicans don't get rid of the Filibuster Rule and go to a 51% majority, few bills will be passed. 8 Dems control the Senate!
"We zullen die muur krijgen!"
"Zelfs al moet de overheid ervoor op slot gaan, we gáán die muur bouwen". Dat beloofde Trump zijn aanhangers tijdens een bijeenkomst in Arizona. "De Amerikanen hebben voor het beheersen van de immigratie gestemd. Dat is een van de redenen dat ik hier zit. Linksom of rechtsom; we zullen die muur krijgen!" De president probeert verder ook om de druk op te voeren bij het Congres door ze te dreigen met een shutdown . Zo hoopt hij af te dwingen dat ze akkoord gaan geld vrij te maken voor het bouwen van een van zijn belangrijkste verkiezingsbeloften: de muur op de Mexicaanse grens om illegale migranten buiten te houden.
Mocht hij inderdaad overgaan tot een shutdown van het Conges, komt er voor 1 oktober geen overeenstemming over het nieuwe begrotingsjaar en komen hierdoor allerlei overheidsdiensten stil te liggen.  Volgens specialisten is het een slimme strategie van Trump om afstand te nemen van de Republikeinen in het Congres. Door de senatoren voor het blok te zetten, legt hij de schuld voor het vastlopen van zijn politieke agenda alvast bij hen. Aanhangers van Trump zien zijn Republikeinse partijgenoten nu al als de boosdoeners voor het mislukken van zijn politieke agenda.

Meer nieuws, achtergronden en video's bij Pauw.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.