Vanaf 30 september terug op NPO 1

Trump roept drie Amerikaanse basketballers op president Xi Jinping van China te bedanken voor hun vrijlating

Trump roept drie Amerikaanse basketballers op president Xi Jinping van China te bedanken voor hun vrijlating

President Donald Trump heeft de drie geschorste Amerikaanse basketballers opgeroepen om hun dank te betuigen aan de Chinese president Xi Jinping voor hun vrijlating, nadat ze waren opgepakt voor winkeldiefstal in China.

De stelende spelers hadden spullen weggenomen bij een Louis Vuitton-winkel dichtbij het hotel waar hun teams verbleven. President Trump had zich woensdag op Twitter afgevraagd of de basketballers hem nog zouden bedanken, omdat hij hun vrijlating mogelijk heeft gemaakt. De spelers hing een celstraf van 10 jaar boven het hoofd.

Sterspeler LiAngelo Ball zei op een persconferentie die de spelers samen met hun coaches hadden georganiseerd, dat zij spijt hebben van de diefstallen. Hij bedankte daarbij de Chinese politie, omdat die hem 'met zoveel respect behandelde nadat hij een domme beslissing had genomen'.

Het trio bedankte ook president Trump voor zijn rol bij hun vrijlating. Donderdagochtend stuurde de Amerikaanse president vervolgens deze tweet, waarin hij zegt: 'Geen dank. Ga en stuur president Xi Jinping van China jullie hartelijke dank, voor het mogelijk maken van jullie vrijlating.' En verder: 'HEB EEN FANTASTISCH LEVEN! Wees voorzichtig, er zijn vele valkuilen op de lange en turbulente weg des levens.' 

Goede relatie met Xi Jinping

Overigens klopte Trump zichzelf al eerder op de borst, vanwege zijn - naar eigen zeggen - goede relatie met de Chinese president. Hij is kritisch op het Amerikaanse dagblad The New York Times, omdat die naar zijn smaak te kritisch schrijft over zijn buitenland beleid. Volgens de president haat de krant het feit dat zijn relatie met Xi Jinping juist heel goed is.

Daarbij wijst hij op de handelsverdragen die hij heeft afgesloten en de positieve effecten die hij daarvan verwacht op de Amerikaanse economie.

 

Klik hier voor onze nieuwspagina

Lees ook: 'Donald Trump heeft dorst, op Twitter wordt iedereen gek'

- Advertentie -

Recent in: POLITIEK

Premier Boris Johnson?

Premier Boris Johnson?

Artikel

De Britse conservatieven kiezen een nieuwe premier uit hun midden. Momenteel is Boris Johnson de grote favoriet. Waar staat deze controversiële politicus voor?...