Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Tobias de Ronde: 'De horende maatschappij maakt ons gehandicapt'

  •  
16-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
798 keer bekeken
  •  
Tobias
Tobias de Ronde is doof geboren, maar hij is niet zielig, laat staan gehandicapt. Dat laat de documentaire van zijn vader, Alex de Ronde, zien. Bij Pauw houdt Tobias een pleidooi voor de dovencultuur en het belang van taal.

Doof Kind

Tobias is de hoofdpersoon in de documentaire van zijn vader, Doof Kind . Tobias heeft de kans gehad om op te groeien in een dovencultuur. Zo ging hij naar scholen bestemd voor dove kinderen en studeert hij nu op de enige universiteit speciaal voor dove studenten ter wereld. Het opgroeien in de dovencultuur is voor hem heel belangrijk geweest.

'De horende maatschappij maakt ons gehandicapt'

Vroeger wilde Tobias horen, nu wil hij dat niet meer. Doof zijn is onderdeel van zijn identiteit geworden. Hij heeft zijn hele leven, zoals vrienden en zijn studie, gebouwd rond het feit dat hij niet kan horen. Hij heeft naar eigen zeggen veel geluk gehad met de mogelijkheid in zo’n dovenrijke omgeving op te groeien. Hij zegt, 'de horende maatschappij maakt doven gehandicapt.' De maatschappij is dusdanig gefocust op de horende mens dat doven tegen problemen aanlopen en gehandicapt lijken. 

Gallaudet University

De universiteit waar Tobias studeert is Gallaudet in Washington D.C. in de Verenigde Staten. Deze universiteit is speciaal voor dove mensen. Tobias heeft het erg naar zijn zin, omdat hij daar niet tegen de problemen aanloopt waar hij in de horende maatschappij wel tegenaan loopt. Hij kan op de campus een praatje maken, omdat iedereen hem begrijpt. Hij kan in een restaurant gewoon gebaren wat hij wil zonder dat hij dingen hoeft aan te wijzen of een briefje moet schrijven als hij iets wil bestellen.

Een volledig taalaanbod

Tobias houdt aan tafel een pleidooi voor het belang van taal, ook voor doven. Hiervoor is het belangrijk dat iedereen een volledig taalaanbod krijgt in de eerste en kritieke fase van het leven, van 0 tot 5 jaar. Een taalachterstand zal een kind voor de rest van het leven in de weg zitten. De vraag moet altijd zijn wat het beste is voor het kind, niet de keuzes over wat voor onderwijs of hoeveel gebarentaal. Het belangrijkste is dat een kind, ook al is het doof, horend, slechthorend, of heeft het een Cochleair Implantaat, de taal goed leert gebruiken.

Cochleair Implantaat

Een Cochleair Implantaat (CI) kan zorgen dat iemand die doof is weer iets beter kan gaan horen. Toch zijn de veranderingen nog minimaal. Iemand met een CI kan nog steeds niet helemaal meedoen in de horende maatschappij. ‘Maar het is een vooruitgang, misschien is er over 30 jaar wel een pil waardoor iedereen kan horen. Oké, dan zou ik zeggen doe iedereen zo’n pil’, aldus Tobias de Ronde.
Bekijk hier de trailer van  Doof Kind,  op het  IDFA gaat de documentaire donderdag in première.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.