Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Tien bijzondere gesprekken uit 2018

  •  
30-12-2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
106 keer bekeken
  •  
Tien bijzondere gesprekken
2018 was het jaar van dividendbelasting en blokkeerfriezen, van het Kinderpardon dat kwam en ook weer niet, van omvallende ziekenhuizen, maar ook het jaar van een geboorte in de auto langs de snelweg. We vatten het jaar samen in tien bijzondere gesprekken uit 2018.
Eind november presenteerde staatssecretaris Paul Blokhuis het Nationaal Preventieakkoord. Daarin vanzelfsprekend veel aandacht voor de schadelijke gevolgen van roken. Wie daar over mee kan praten is schrijver Willem Melchior. Hij rookte twee pakjes Camel zonder filter per dag. Het kostte hem zijn strottenhoofd. In zijn boek ‘Alles wat was’ beschrijft hij hoe het roken hem verminkte, hoe hij opnieuw leerde praten en hoe hij zijn lot uiteindelijk aanvaardde. Met zijn verhaal hoopt hij de schadelijke gevolgen van roken zichtbaar te maken.
Dividendgate: Premier Rutte blijft erbij dat hij geen memo kende over de afschaffing van de dividendbelasting. Die dag worden de eerste geruchtmakende memo’s toch gepubliceerd. Hans de Boer (VNO-NCW) die al jaren pleit voor de afschaffing van de dividendbelasting en Jesse Klaver (GroenLinks) geven hun eerste reactie en gaan op vurige wijze met elkaar in discussie.
Een toneeldiva die pas echt bekend werd toen ze dokter Lydie van der Ploeg ging spelen in de komedie  Zeg 'ns Aaa . Ze had onlangs afscheid genomen van het publiek op het toneel in Carré bij de musical My Fair Lady, toen ze bij Jeroen te gast was. Bij Hooymaayer was kanker geconstateerd en ze wilde er niet verder voor behandeld worden. Ze vertelde in de uitzending over deze beslissing en over haar rijke carrière. Sjoukje Hooymaayer overleed op 19 september aan de gevolgen van haar ziekte.
Vlak voor aanvang van dit gesprek werd bekend dat de tieners Lili (12) en Howick (13) het land worden uitgezet naar Armenië, ondanks een laatste gang naar de rechter. Jurist kinderrechten & migratie, Defence for Children, Martine Goeman is te gast en reageert. Ongeloof heerst in de studio nadat bekend werd dat kinderrechten niet worden gerespecteerd. Niet alleen Goeman reageert verbijsterd, maar alle aanwezigen in de studio, waaronder Jan Struijs, Jan Slagter en de presentator spreken zich fel uit tegen de onrechtvaardige gang van zaken.
'Blokkeerfries' is uitgeroepen tot woord van het jaar 2018. Met 55 procent van de stemmen kreeg het ruim de voorkeur boven 'yogasnuiver' en ‘mangomoment’. Op 12 oktober maakte het OM de eis bekend in de zaak rondom de meest besproken blokkade van Nederland. Tegen de 34 verdachten van de blokkade op de A7 tijdens de Sinterklaasintocht van 2017 zijn cel- en taakstraffen geëist. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman was die dag aanwezig bij de Rechtbank van Leeuwarden. Marga Waanders is burgemeester van Dokkum en is de afgelopen maanden door de Friese blokkeerders op het schavot gehesen. Ze zou volgens hen de verschillende groepen hebben ‘uitgenodigd’ om te komen demonstreren tijdens de Sinterklaasintocht. 
Daags na het faillissement van het Medisch Centrum Slotervaart worden alle klinische patiënten overgeplaatst. Met een aantal artsen, verpleegkundigen, patiënten en baliemedewerkers bespreken we wat dit faillissement voor hen betekent. In de studio: patiënten Margot Leeuwen, Niels Groot en Storm Vogel, verpleegkundigen Monique Buddingh, Irene Schepers en Liesbeth den Doest (tevens baliemedewerker) en uroloog Ernest Weil.
‘Het einde van het verhaal’, noemt Edwin Renzen het. Op 20 september kwam in Oss een Stint door nog onbekende oorzaak op het spoor terecht. Vier kinderen kwamen om. Stint Urban Mobility , de fabrikant van de Stint vroeg vandaag faillissement aan. Renzen, uitvinder van de Stint en eigenaar van het bedrijf, vindt dat de overheid steken heeft laten liggen in onderzoek naar de Stint.
Half december laat minister Cora van Nieuwenhuizen bij ons in de uitzending weten dat de Stint in de huidige vorm niet zal terugkeren op de weg, naar aanleiding van het TNO onderzoeksrapport over de elektrische bolderkar.

Begin dit jaar kwam naar buiten dat Marco Kroon, Ridder in de Militaire Willems-Orde, een geweldsincident in Afghanistan uit 2007 niet eerder dan vorig jaar heeft gemeld aan Defensie. Tijdens deze geheime missie werd Marco Kroon korte tijd gevangengenomen, mishandeld en ernstig vernederd. Na zijn vrijlating schoot hij zijn gijzelnemer dood.
Hij werd bedolven onder kritiek. Om af te rekenen met alle kritiek schreef hij het boek Kroongetuige. Bij Jeroen aan tafel doet Kroon zijn verhaal.

Zelden kregen we meer reacties binnen na een uitzending als na deze. Bijna een miljoen mensen leven in armoede in ons land. Een derde van deze groep heeft wel werk, maar verdient toch niet genoeg om rond te komen. Hoe dat is en wat het met je doet als je er alles aan doet om toch aan het werk te blijven en het hoofd boven water te houden vertellen administratief medewerker en alleenstaande moeder Els Hauser, schoonmaker Roland Samuels, verkeersregelaar Jan Haneman, en horecamedewerker en alleenstaande moeder Martine Nijkamp. 


Ze wilde nooit meer de politiek in, maar is nu toch terug met haar droombaan. Aan tafel vertelt Femke Halsema hoe zij haar eerste vijf maanden als de eerste vrouwelijke burgemeester van Amsterdam en opvolger van Eberhard van der Laan heeft ervaren. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.