Elke werkdag om 23:00 uur op NPO 1

Theresa May blijft aan als premier ondanks nederlaag

Theresa May blijft aan als premier ondanks nederlaag

De conservatieven van Theresa May blijven weliswaar de grootste in Groot-Brittannië, maar verloren wel hun absolute meerderheid in het Britse parlement. Een dikke streep door de rekening van May.

De Britse premier staat onder druk, nu ze de meerderheid kwijt is geraakt die ze nodig had voor de moeilijke brexitonderhandelingen met de Europese Unie. Dat verliep desastreus: ze kreeg niet meer de steun, maar verloor juist zetels. Ondanks dit gezichtsverlies blijft ze toch aan, temidden van de politieke chaos.

May is ervan overtuigd dat ze een stabiele regering kan vormen en vraagt daarvoor vanmiddag toestemming van de koningin. Het meest voor de hand ligt samenwerking met de Noord-Ierse partij DUP. Volgens de resultaten van de verkiezingen tot nu toe hebben de Conservatieven van May 318 zetels en de DUP tien. Bij elkaar is dat genoeg voor een meerderheid in het Lagerhuis.  

De onderhandelingen met de Europese Unie over brexit zouden op 19 juni moeten beginnen. Maar of dat doorgaat is onduidelijk. De onderhandelingen staan onder grote druk. EU-commissaris Günther Oettinger zei vanmorgen op de Duitse radio dat Groot-Brittannië als verzwakte onderhandelingspartner tot een slechter resultaat kan leiden.

Doe mee met onze poll:

 

 
- Advertentie -

Recent in: POLITIEK

Premier Boris Johnson?

Premier Boris Johnson?

Artikel

De Britse conservatieven kiezen een nieuwe premier uit hun midden. Momenteel is Boris Johnson de grote favoriet. Waar staat deze controversiële politicus voor?...