Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Theresa May blijft aan als premier ondanks nederlaag

  •  
08-06-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Theresa May
De conservatieven van Theresa May blijven weliswaar de grootste in Groot-Brittannië, maar verloren wel hun absolute meerderheid in het Britse parlement. Een dikke streep door de rekening van May.
De Britse premier staat onder druk, nu ze de meerderheid kwijt is geraakt die ze nodig had voor de moeilijke brexitonderhandelingen met de Europese Unie. Dat verliep desastreus: ze kreeg niet meer de steun, maar verloor juist zetels. Ondanks dit gezichtsverlies blijft ze toch aan, temidden van de politieke chaos.
May is ervan overtuigd dat ze een stabiele regering kan vormen en vraagt daarvoor vanmiddag toestemming van de koningin. Het meest voor de hand ligt samenwerking met de Noord-Ierse partij DUP. Volgens de resultaten van de verkiezingen tot nu toe hebben de Conservatieven van May 318 zetels en de DUP tien. Bij elkaar is dat genoeg voor een meerderheid in het Lagerhuis.  
De onderhandelingen met de Europese Unie over brexit zouden op 19 juni moeten beginnen. Maar of dat doorgaat is onduidelijk. De onderhandelingen staan onder grote druk. EU-commissaris Günther Oettinger zei vanmorgen op de Duitse radio dat Groot-Brittannië als verzwakte onderhandelingspartner tot een slechter resultaat kan leiden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.