Elke werkdag om 23:00 uur op NPO 1

Thaise duiker om het leven gekomen bij reddingsoperatie voetbalteam

Thaise duiker om het leven gekomen bij reddingsoperatie voetbalteam

Al dertien dagen zit een groep van twaalf voetballertjes en hun trainer vast in een donkere grot in Thailand. Zonder daglicht, de eerste dagen met nauwelijks eten en drinken. Paniek, honger en angst liggen op de loer. Een grote reddingsactie is op touw gezet om het team en hun trainer te bevrijden. Een zeer lastige klus, omdat delen van het grottenstelsel onder water zijn gelopen door regenval. 

Zeer ervaren duikers moeten eraan te pas komen, maar zelfs voor de meest getrainde professionals is het een gevaarlijke klus. Vrijdag is de 38-jarige Saman Kunan bij de operatie om het leven gekomen. De voormalige Thaise marineduiker had zich vrijwillig aangemeld om te helpen bij de reddingsoperatie. Vlak voor vertrek zei hij in een video: "We gaan de jongens thuisbrengen." 

De leider van de duikers Apakorn Yuukongkaew zei: "Hij is niet voor niks gestorven. We gaan door." Volgens Apakorn zijn de omstandigheden in het grottenstelsel erg moeilijk. "Toen hij zuurstoftanks had afgeleverd, is hij op de weg terug bewusteloos geraakt."

Het is een grote klap voor het reddingsteam. Het geeft maar aan hoe lastig en gevaarlijk de klus is die ze willen volbrengen. Koste wat het kost. De reddingsmedewerkers willen absoluut niet dat hun collega voor niets is gestorven en leven heel erg mee met hem en zijn familie

Een ervaren duiker doet er ongeveer zes uur over om de plek te bereiken en de weg terug duurt vijf uur. Dat heeft te maken met de stromingen in de grotten. Voor het weekend is er opnieuw veel regen voorspeld in het gebied, dus het zal een race tegen de klok worden. Op dit moment is het team bezig het grottenstelsel leeg te pompen en er wordt ondertussen ook gezocht naar manieren om de jongens via andere manieren van bovenaf te bereiken.

Gisteren nog zei de leider van de reddingsoperatie optimistisch te zijn dat de jongens snel naar boven kunnen komen. Drie van de vier kamers waar het team doorheen moet zijn inmiddels begaanbaar, maar de laatste kamer staat nog onder water. 

Ondanks de grote onduidelijkheid over de goede afloop, heeft de FIFA alvast een verrassing voor de jongens in het vooruitzicht gesteld. De bond heeft de jongens namelijk uitgenodigd voor de grote finale van het WK mannenvoetbal dat momenteel in Rusland gespeeld wordt. FIFA-baas Gianni Infantino schreef in een brief aan de Thaise voetbalbond dat zijn organisatie de jongeren graag als gasten zou willen verwelkomen bij de WK-finale. Mits hun gezondheid het toelaat, heeft hij daaraan toegevoegd.

Vrijdagmiddag maakt onze premier, Mark Rutte, bekend dat het Nederlandse pompbedrijf Van Heck is onderweg naar Thailand is om te kijken of het kan helpen bij het redden van het Thaise voetbalteam.

Het bedrijf meldt zelf op zijn website door de Thaise autoriteiten te zijn benaderd voor advies, en dat er inmiddels iemand onderweg is naar Thailand. In Nederland wordt materieel gereedgemaakt, mocht er een verder verzoek om hulp binnenkomen.

(Er is een speciale Facebook-pagina opgericht ter nagedachtenis aan Saman Kunan)

Klik hier voor ons laatste nieuws

- Advertentie -

Recent in: NATUUR