Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Terreurorganisatie IS verdreven uit Raqqa

  •  
17-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Raqqa
Terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) is verslagen. De Syrische stad Raqqa, de hoofdstad van het kalifaat, is met hulp van de VS ingenomen door Syrische milities. De laatste IS-strijders zijn dinsdagmiddag verdreven. Zowel de milities, de Syrische Democratische Strijders als het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten zeggen dat.
De laatste IS-strijders hielden zich op in een ziekenhuis en een stadion. Bij de strijd zouden 22 buitenlandse extremisten zijn gedood. Kort daarvoor mochten ongeveer 275 Syrische extremisten en 400 burgers de stad uit. De buitenlandse strijders moesten echter blijven. Nadat de terroristen waren verdreven zijn de mensen in Raqqa feestend door de straten gegaan, meldden getuigen tegenover persbureau Reuters . Een commandant van de Syrische Democratische Strijdkrachten sprak over 'de bevrijding van van de hoofdstad van het terrorisme'.
IS veroverde in 2014 in verbazingwekkend korte tijd Raqqa en voerde daar een schrikbewind . De Syrische Democratische Strijders onder wie de Koerdische peshmerga begonnen in juni van dit jaar met een offensief om Raqqa te heroveren op IS. De voorbije dagen verlieten enkele honderden strijders van IS de stad.
Lees hier wat we eerder schreven over IS, aanslagen en de strijd tegen terrorisme:
Nu het laatste grote IS-bolwerk heroverd is, werp zich de vraag op hoe het nu verder gaat in het Midden-Oosten. We schreven eerder al dat het misschien niet zo'n goed idee is om IS te verslaan, omdat de strijdende partijen in het Midden-Oosten elkaar in evenwicht houden . Volgens hoge functionarissen in Israël verzwakt IS het veel gevaarlijkere Iran (Hezbollah): "Je hebt IS dat duizenden Al-Qaida-strijders doodt, Al-Qaida doodt duizenden IS-strijders en beiden doden weer duizenden Hezbollah-strijders en soldaten van Assad."
Al-Qaida zal wel eens kunnen profiteren van de val van het kalifaat. Lees hier verder over de snelle opkomst van IS, de even zo snelle val van de terreurorganisatie en de terreinwinst van Al-Qaida.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.