Elke werkdag om 23:00 uur op NPO 1

Taakstraffen voor jongeren na mishandeling homostel Arnhem

Taakstraffen voor jongeren na mishandeling homostel Arnhem

De vier minderjarige verdachten die vorig jaar april een homostel mishandelden op de Nelson Mandelabrug in Arnhem, zijn veroordeeld tot werkstraffen. De aanstichter krijgt 160 uur, de andere drie 80 uur taakstraf. Ze waren er volgens de rechtbank niet doelbewust op uit om homo's in elkaar te slaan.

De straffen vallen lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie. Ronnie en Jasper Sewratan-Vernes liepen een jaar geleden over de brug na een avondje stappen naar huis. De vier jongens stonden daar met een betonschaar. Zij hadden die avond en nacht fietsen proberen te stelen tot ze de twee mannen tegen het lijf liepen. 

Omdat de verdachten minderjarig zijn diende de rechtszaak achter gesloten deuren. Het OM kon niet bewijzen dat homohaat de aanleiding is geweest voor het handgemeen. Het stel is wel uitgescholden voor 'homo' en 'flikker'. Een van de mannen moet vijf tanden missen door een rake klap. 

De mishandeling trok vorig jaar landelijk aandacht. Bij Pauw was toen advocaat van het homostel, Sidney Smeets, te gast. Hij zei destijds: “Het gaat niet goed met ze. Ze hebben veel last van dit incident." Volgens Smeets ondervinden zijn cliënten nog iedere dag hinder aan de aanvaring. 

Daags na de mishandeling in april 2016 gingen mensen de straat op om te protesteren tegen homogeweld. Velen lieten zich hand in hand fotograferen, uit protest tegen homohaat.

Klik hier voor meer nieuws van Pauw

- Advertentie -

Recent in: MISDAAD & RECHT

OM vervolgt vader ontvoerde Insiya

OM vervolgt vader ontvoerde Insiya

Artikel

Dat bleek tijdens de voortzetting van het proces tegen vijf mannen en een vrouw die bij de ontvoering betrokken zouden zijn geweest. ...