Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

'Stille' tegenstanders gaan de straat op tegen Catalaanse onafhankelijkheid

  •  
09-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
artikel 155
Een week nadat de Catalanen naar de stembussen mochten, trekken de tegenstanders van de onafhankelijkheid de straat op. De dag van het referendum werd de boventoon gevoerd door de voorstanders, zoals ook uit de uitslag bleek. Naar verluid zal de Catalaanse premier Carles Puigdemont dinsdag in een toespraak de onafhankelijkheid aankondigen.

Vreedzaam protest

Vanuit heel Spanje reisden demonstranten op om hun steun voor een verenigd Spanje uit te spreken. Door de organisatoren waren bordjes verzorgd, waarmee de protestanten aan konden geven dat ze uit Catalonië kwamen. De betogers haalden ook aan dat Puigdemont een crimineel is en in de gevangenis hoort. Ondanks dat de organisatie inzette op een vreedzaam protest, waren er enkele incidenten. Dit was mede het gevolg van de aanwezigheid van extreem rechtse partijen die uit nationalistische beweegredenen deelnamen aan de demonstratie. Zo is er in ieder geval één raam ingegooid.

Zonder Spanje, geen EU

Naast borden met leuzen en steunbetuigingen aan de Spaanse staat, liepen veel van de deelnemers ook met vlaggen of tekeningen waarin de Europese vlag samen was gevoegd met de Spaanse en Catalaanse vlag. Hiermee wordt een verwijzing gemaakt naar de voordelen die Catalonië heeft en blijft houden als het onderdeel blijft van Spanje. Eerder schreven we al over de lange procedure die een onafhankelijk Catalonië naar het EU-lidmaatschap zou moeten afleggen. Ook willen veel tegenstanders hun Spaanse nationaliteit behouden. De centrale regering heeft verkondigd dat alle Catalanen bij onafhankelijkheid ook hun Spaanse nationaliteit verliezen.

Referendumwet

Dinsdag 10 oktober zou Puigdemont de wil van het volk volgen en in een toespraak voor het Catalaanse parlement de onafhankelijkheid afkondigen. 'Er hebben miljoenen mensen hun stem uitgebracht en deze stem dient gehoord te worden', aldus de Catalaanse premier. Ook tegen deze stem van het volk heeft de 'stille helft' zich uitgesproken. Kort na het referendum werd duidelijk dat het meerendeel van de tegenstanders niet heeft gestemd. Hierdoor heeft de 'wil van het volk' een mindere lading gekregen

Artikel 155

Volgens Puigdemont valt de onafhankelijkheid binnen de wet, omdat het voort is gekomen uit een referendum. Begin september heeft de Catalaanse regering namelijk een wet aangenomen waarin referenda dit soort grote hervormingen als gevolg kunnen hebben. Zowel de wet als het referendum zijn onwettig verklaard door het grondwetshof. De Spaanse premier Rajoy heeft zich al meerdere malen uitgesproken tegen de onafhankelijkheid. Nu heeft hij een laatste noodrem gevonden. In de Spaanse grondwet staat een artikel, art. 155 om precies te zijn, waarmee de centrale regering regionale regeringen aan banden kan leggen. Hiermee worden de bevoegdheden van de Catalaanse regering ingeperkt. Maar dit is een lange en juridisch complexe procedure en wordt dus beschouwd als laatste redmiddel. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.