Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Steven Brunswijk stopt als 'Braboneger'

  •  
09-02-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
Steven Brunswijk
Cabaretier Steven Brunswijk stopt met zijn bijnaam de 'Braboneger'. Dat vertelde hij in een Friese talkshow. De kritiek op zijn naam wordt te groot en dat geeft te veel problemen.
Brunswijk vertelde dat hij zelf nooit bewust voor de naam heeft gekozen, maar dat deze een jaar of acht geleden werd verzonnen door een Rotterdams-Surinaamse jongen. 'Die zei: 'dat accent is grappig, kun je niet iets in het Brabants zeggen'. Dat heb ik gedaan.' Volgens Brunswijk heeft die jongen het toen met zijn toestemming op internet gezet en daar de naam Braboneger aan gekoppeld.
Jarenlang is er al kritiek op zijn naam en nu is het punt gekomen dat de Tilburger, naar eigen zeggen, niet meer groeit als cabaretier door zijn bijnaam. Hij merkt dat ook mede door optredens op televisie en radio. Mensen zijn volgens hem opgelucht als ze hem geen 'Braboneger' hoeven te noemen.
In april vorig jaar was Brunswijk te gast bij ons in de uitzending. Jeroen sprak met hem over zijn razendsnelle opkomst sinds het populaire Dumpert-filmpje 'Gewoon Betalen' , zijn deelname aan de Roast of Gordon , zijn nieuwe programma op Comedy Central en over zijn theatershow 'Als ik mezelf kon zijn'. 
Brunswijk is nu op een punt aangekomen dat de naam hem niets meer oplevert, daarom wil hij er afscheid van gaan nemen. Brunswijk: ' Nu merk ik dat het een grotere brug is, dan een overeenkomst tussen wit en zwart. Die naam gaat verdwijnen, misschien dit jaar al. Geleidelijk aan hoor, ik moet ook mijn website nog aan laten passen. Ik stop er niet mee omdat ik zwicht voor die kleine groep die altijd zeurt over die naam, maar puur om een brug te zijn tussen wit en zwart. Maar ik merk dat die naam nu eerder een kloof vormt.  Dat heb ik af en toe bij radio- of tv-programma's, zoals laatst tijdens een uitzending van  Pauw . Dan zijn ze bijna opgelucht als ze me geen Braboneger hoeven te noemen, maar gewoon Steven.'
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.