Vanaf 30 september terug op NPO 1

Staatsbezoek Trump aan VK zorgt wederom voor veel ophef

Staatsbezoek Trump aan VK zorgt wederom voor veel ophef

President Donald Trump is voor de tweede keer in het Verenigd Koninkrijk voor een staatsbezoek. De president heeft zich menigmaal uitgesproken over Brexit en het Verenigd Koninkrijk. Zijn uitspraken hebben dan ook voor veel commotie gezorgd, zelfs van de burgemeester van Londen.

Trump bezocht het Verenigd Koninkrijk al eerder in 2018. Zijn aankomst baarde toen al een aantal mensen zorgen, voornamelijk de progressieven. Zijn steun voor pro-Brexit partijen en rechtse politici viel bij sociaaldemocraten zoals Jeremy Corbyn slecht in de smaak. Echter, leden van rechtse partijen zoals UKIP waren juist blij met zijn bezoek, waaronder Brexit-kopstuk Nigel Farage. Hij sprak lovend op het Amerikaanse ochtendprogramma Fox & Friends (een favoriet van president Trump) over Trump’s opmerkingen over Brexit.

Trump’s kennis van Brexit werd kort voor zijn eerste staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk in 2018 tijdens een NATO persconferentie aan de tand gevoeld. Zijn antwoord op een vraag van een Britse journalist over Brexit werd door zijn tegenstanders gezien als een teken van onwetendheid. 

Protesten

Door heel London vonden protesten plaats tegen de komst van president Trump. Net als vorig jaar werd ook ditmaal de alom bekende “Baby Trump ballon” tevoorschijn gehaald. Het Britse Sky News maakte van de gelegenheid gebruik om de komst van Trump op een wel heel bijzondere manier aan te kondigen.

De Britse Speaker of the House John Bercow zegt dat Trump géén toespraak zal geven aan het parlement, een eer die voorheen wel verleend werd aan president Obama in 2011. Daarvoor hadden slechts twee presidenten die mogelijkheid gekregen: president Clinton in 1995 en president Reagan in 1982. Ook verblijft president Trump niet in Buckingham Palace. Volgens een woordvoerder komt dat vanwege grootschalige renovaties.

Buitenom de “bijzondere” protesten, zullen er ook massaprotesten plaatsvinden. Partijleider Jeremy Corbyn van de Labour Party steunt de protesten en zegt aanwezig te zullen zijn. Volgens een peiling van YouGov, een Britse peilingwebsite, heeft 67 procent van de Britten een negatief beeld van de Amerikaanse president. Ook de Britse activistengroep Led by Donkeys projecteerde grootschalig anti-Trump boodschappen op prominente plaatsen, waaronder de Tower of London en Madame Tussaud’s.

Ruzie

Een van Donald Trump’s grootste critici in Engeland is de burgemeester van Londen: Sadiq Khan. Khan heeft zich menigmaal uitgesproken tegen de retoriek van de president. Kort voor het bezoek van Trump liet Khan weten dat Trump volgens hem lijnrecht tegenover de normen en waarden van Londen en het Verenigd Koninkrijk staat. Dat werd door Trump niet goed ontvangen. Vlak voor zijn aankomst in Londen liet president Trump via twee tweets weten Khan (fout gespeld als Kahn) een “stone cold loser” te vinden die zich zou moeten focussen op het hoge criminaliteitsgehalte in plaats van op hem.

Khan reageerde op Trump door een video te posten waarin hij de Verenigde Staten bekritiseert op het gebied van abortus en lhbt+ rechten. Hij noemt het een terugkeer naar middeleeuwse praktijken, en noemt het belangrijk dat “we de vrouwen in de Verenigde Staten steunen.”

Fox

De president is een grote fan van het rechts-conservatieve Fox News en het ochtendprogramma Fox & Friends. Hij was dan ook niet tevreden toen hij erachter kwam dat de grootste bron van nieuws over de Verenigde Staten in het Verenigd Koninkrijk afkomstig is van CNN, een nieuwsorganisatie die vaak kritisch is op de president en zijn kabinet. Fox was tot 2017 beschikbaar in het Verenigd Koninkrijk, maar haalde het van de buis omdat het niet de gewenste kijkcijfers haalde bij het Britse publiek. Volgens verschillende Britse mediawaakhonden brak Fox ook met enige regelmaat de Britse neutraliteitswetten vanwege hun eenzijdige rapportages.

Blijvend optimisme

Ondanks de protesten, ruzies en de afwezigheid van zijn favoriete programma’s blijft president Trump optimistisch over zijn bezoek aan een van de oudste bondgenoten van de Verenigde Staten. Zijn bezoek aan Buckingham Palace samen met zijn familie, de inspectie van de troepen, en zijn speech tijdens het diner met de koninklijke familie lijken allemaal vlekkeloos te zijn verlopen. Het staatsbezoek zal in totaal drie dagen duren. Vandaag staat een bezoek aan afzwaaiend premier Theresa May op de agenda, en op woensdag zal Trump terugvliegen naar Washington D.C.


Michiel Vos was gisteravond bij Pauw om het grootste nieuws uit de Verenigde Staten te bespreken, waaronder de daadwerkelijke Democratische dreiging om Trump af te zetten, het nieuwe boek van Fire & Fury auteur Michael Wolff en natuurlijk het staatsbezoek van Trump.

- Advertentie -

Recent in: POLITIEK