Elke werkdag om 23:00 uur op NPO 1

Sri Lanka blokkeert sociale media uit angst voor meer geweld

Sri Lanka blokkeert sociale media uit angst voor meer geweld

Na de aanslagen in Sri Lanka op Eerste Paasdag, waarbij 290 doden en 500 gewonden vielen, vrezen de lokale autoriteiten dat opruiende berichten op sociale media tot meer geweld kunnen leiden. Daarom heeft het land de toegang tot het overgrote deel van de sociale media geblokkeerd. Uit angst dus, maar ook vanwege een gebrek aan vertrouwen dat de grote techbedrijven in staat zijn om dit soort berichten te weren van hun platformen.

Op het officiële nieuwskanaal van de Sri Lankaanse overheid werd de blokkade aangekondigd. De lokale autoriteiten willen  ‘valse nieuwsverslagen’ weren die mogelijk aanzetten tot meer dodelijke geweld op het eiland. Op dit moment staan apps als YouTube, Instagram, Facebook en WhatsApp op zwart, maar Twitter werkt nog wel. Hoe lang de blokkade precies zal duren is niet duidelijk, maar het zal in ieder geval voortduren zolang het onderzoek naar de aanslag nog loopt.

Vorig jaar maart werden sociale media ook al eens geblokkeerd in een groot deel van het Aziatische land. Toen gebeurde het temidden van een golf van geweld tussen de boeddhistische en islamitische gemeenschappen. Een minister verklaarde dat de regering probeerde 'alle haat' die via sociale media werd verspreid te willen stoppen. Het is dus geen unicum in Sri Lanka en ook in de regio is het niet verwonderlijk dat er sceptisch word gekeken naar de - veelal Amerikaanse - online diensten. Landen als Cambodja en Myanmar scoren bijvoorbeeld traditioneel zeer laag als het gaat om internetvrijheid. 

Maar ook dichterbij huis komt een dergelijke blokkade weleens voor. In Turkije werden bijvoorbeeld een uur na de aanslag op vliegveld Ataturk in Istanbul van 2016 verschillende social media-platformen geblokkeerd. De Turkse regering verklaarde dat de blokkade werd ingesteld om de 'nationale veiligheid en 'openbare orde' te beschermen.

 

"Mensen vertrouwen op onze diensten om te communiceren met hun geliefden"

Ruchika Budhraja, woordvoerder van Facebook 

 

Een woordvoerder van Facebook heeft kennis genomen van de mediablokkade in Sri Lanka, maar laat weten dat het het techbedrijf er alles aan doet om het platform te onderhouden en hulp te bieden aan de inwoners van het getroffen land. "Onze harten gaan uit naar de slachtoffers, hun families en de gemeenschap die getroffen is door deze verschrikkelijke daad. Teams van Facebook hebben gewerkt om first- responders en wetshandhaving te ondersteunen en om content te identificeren en verwijderen die in strijd is met onze normen. We zijn ons bewust van de verklaring van de regering met betrekking tot het tijdelijk blokkeren van sociale media-platforms. Mensen vertrouwen op onze diensten om te communiceren met hun geliefden en we zijn vastbesloten om onze diensten te onderhouden en de gemeenschap en het land te helpen tijdens deze tragische tijd."

Een blokkade zoals nu van kracht is, werkt ook lang niet in alle gevallen omdat het relatief eenvoudig te omzeilen is, met behulp van een VPN-verbinding. Dan wordt het verkeer omgeleid via een server buiten het Sri Lankaanse domein, waardoor het lijkt alsof de computer niet in het land is en dus niet geblokkeerd zal worden.

Daarnaast kan een dergelijke blokkade ook averechts werken, omdat mensen afgesloten worden van informatie, waardoor ze alleen maar angstiger worden en misschien verkeerde conclusies gaan trekken. Ook kunnen mensen niet laten weten dat ze in veiligheid zijn. Een functie van social media die in dit soort situaties veelvuldig wordt gebruikt.

In Sri Lanka werden zondagochtend verscheidene aanslagen gepleegd op hotels en kerken, waarbij honderden doden vielen. Maandagavond zal terrorisme-expert Beatrice de Graaf aanschuiven bij PAUW om over de mogelijke daders, de achtergronden en de terrorisme-trends waartoe deze aanslagen behoren te praten.

- Advertentie -

Recent in: MEDIA

Vrijdag bij Pauw

Vrijdag bij Pauw

Gasten

Wilma Borgman, Jeanette Morang, Merel Westrik, Anouk Hoogendijk en Hélène Hendriks...

Donderdag bij Pauw

Donderdag bij Pauw

Uitzending

Tuur Elzinga, Atilay Uslu, Tineke Schouten & Aafke Romeijn en Nielson....

Woensdag bij Pauw

Woensdag bij Pauw

Uitzending

Marijn Schrijver, John Jorritsma, Wouter Laumans, Iris de Munnik, Marvin de Vos, Kim Gringhuis, Suzanne Mensen, Edith Dohmen, Tatjana Almuli, Mayra de Wilde...

Dinsdag bij Pauw

Dinsdag bij Pauw

Uitzending

Hélène Hendriks, Anouk Hoogendijk, Lisa Westerveld, Peer van der Helm, Paul Weustink en Johan Derksen...

Maandag bij Pauw

Maandag bij Pauw

Uitzending

Bas van Hout, Lilianne Ploumen, Houssein, Kees en Danny Vera...