Elke werkdag om 23:00 uur op NPO 1

Hollywood richt speciale werkgroep seksueel misbruik op

Hollywood richt speciale werkgroep seksueel misbruik op

Het Openbaar Ministerie in Los Angeles richt een speciale werkgroep op die beschuldigingen van seksueel misbruik moet onderzoeken. De afgelopen weken kwamen in de Verenigde Staten verschillende grote namen uit de entertainmentindustrie naar voren, zoals die van acteur Kevin Spacey, filmproducent Harvey Weinstein en comedian Louis C.K. Veel beschuldigingen kwamen terecht in de media nog voordat er aangifte was gedaan bij de politie.

Volgens Jackie Lacey, de hoofdofficier van het OM in Los Angeles, heeft de lokale politie nog geen verzoeken ingediend bij het OM om zaken te bekijken. De lopende onderzoeken zijn voldoende aanleiding voor het oprichten van de werkgroep.

#metoo

Ook in Nederland doken de afgelopen weken namen in de media op, eveneens afkomstig uit de culturele sector en de entertainmentwereld. Een van hen, tv-producent Gijs van Dam, reageerde op een beschuldiging aan zijn adres van Jelle Brandt Corstius bij Pauw. Brandt Corstius deed die beschuldiging twee weken geleden in dagblad Trouw, sprak er vorige week over in de Wereld Draait Door en deed woensdag aangifte tegen Van Dam.

Het Nederlandse OM heeft opgeroepen #metoo-beschuldigingen vooral te melden, en stelt dat al die aangiften zullen worden behandeld als zedenzaken. Er is vooralsnog geen commissie of werkgroep ingesteld om actief op zoek te gaan naar dit type zaken.

Zedenzaken

In de VS volgt een groot deel van de aangiftes op de eerdere beschuldigingen in de media. De speciale werkgroep in Hollywood bestaat uit speciaal opgeleide officieren van justitie ‘die klaarstaan om deze zaken te bekijken’, aldus hoofdofficier Lacey. “Ik heb een groep samengesteld van officieren die ervaring hebben in zedenzaken, om er zeker van te zijn dat elke zaak vanuit dezelfde invalshoek bekeken wordt.”

Klik hier voor het laatste nieuws!

- Advertentie -

Recent in: MISDAAD & RECHT