Elke werkdag om 23:00 uur op NPO 1

SpaceX lanceerde voor het eerst zijn zwaarste raket de Falcon Heavy

SpaceX lanceerde voor het eerst zijn zwaarste raket de Falcon Heavy

SpaceX lanceerde dinsdagavond vanuit Florida met zijn nieuwe raket Falcon Heavy een rode Tesla, die nu op weg is richting Mars. Nadat de motoren van de raket waarop de auto is gemonteerd voor de laatste keer waren gestart, bleek dat de baan van het voertuig, met aan boord een pop met een helm (de 'Starman'), veel verder zal komen dan gepland. Starman zal tot halverwege de baan van Jupiter komen om daarna rondjes om de zon te blijven draaien.

Via #FalconHeavy was dinsdagavond het spektakel goed te volgen via Twitter. CNN zond de lancering live uit op televisie, vele mensen over de hele wereld zagen hoe de rode Tesla met de Starman het heelal in werd gevuurd. Ook via YouTube is live het wel een wee van de 'Starman' te volgen.

 

Elon Musk, de baas van ruimtevaartbedrijf SpaceX en van autofabrikant Tesla, noemde na afloop van de lancering de keuze voor een auto 'leuk en een beetje maf'. Normaal gesproken worden op testvluchten blokken beton meegenomen als ballast, maar dat vond Musk niet zo opwindend: 'Zo saai', volgens Musk.

De Falcon Heavy is een herbruikbare raket. Het geheel bestaat uit drie Falcon 9-raketten van SpaceX, die zelfstandig terugkeren naar de aarde en rechtopstaand op platforms op land en in zee landen nadat zij hun doel hebben volbracht.

Tijdens de getrapte lancering koppelden de twee zij-raketten als eerste af, de centrale raket gaf de lading vervolgens een laatste zet en keerde daarna ook terug naar de aarde. Twee raketten zijn succesvol geland binnen een kwartier na de lancering, de centrale raket heeft het echter niet gered. 

 

De geslaagde lancering van de raket is een doorbraak in de ruimtevaart. Het is bijzonder knap werk en bovendien veelbelovend voor de toekomst. Dat de lancering vlekkeloos verliep betekent dat een volgende Heavy - twee keer krachtiger dan de sterkste raket van de concurrentie - al over enkele maanden de lucht in kan. 

Klik hier voor meer nieuws bij Pauw

- Advertentie -

Recent in: WETENSCHAP