Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

SpaceX lanceerde voor het eerst zijn zwaarste raket de Falcon Heavy

  •  
07-02-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Starman x Falcon Heavy
SpaceX lanceerde dinsdagavond vanuit Florida met zijn nieuwe raket Falcon Heavy een rode Tesla, die nu op weg is richting Mars. Nadat de motoren van de raket waarop de auto is gemonteerd voor de laatste keer waren gestart, bleek dat de baan van het voertuig, met aan boord een pop met een helm (de 'Starman'), veel verder zal komen dan gepland. Starman zal tot halverwege de baan van Jupiter komen om daarna rondjes om de zon te blijven draaien.
Via #FalconHeavy was dinsdagavond het spektakel goed te volgen via Twitter. CNN zond de lancering live uit op televisie, vele mensen over de hele wereld zagen hoe de rode Tesla met de Starman het heelal in werd gevuurd. Ook via YouTube is live het wel een wee van de 'Starman' te volgen.
SpaceX launched its #FalconHeavy rocket for the first time ever on Tuesday. Here's a look back, in pictures https://t.co/smCzVR3afx pic.twitter.com/XiMgNFmhK8
Elon Musk, de baas van ruimtevaartbedrijf SpaceX en van autofabrikant Tesla, noemde na afloop van de lancering de keuze voor een auto 'leuk en een beetje maf'. Normaal gesproken worden op testvluchten blokken beton meegenomen als ballast, maar dat vond Musk niet zo opwindend: 'Zo saai', volgens Musk.
For those who don't get how big @SpaceX #FalconHeavy is... Second picture shows part of first photo ... Yes those are people down there... Most of you didn't notice it at all... pic.twitter.com/Xr2CSFaaXV
De Falcon Heavy is een herbruikbare raket. Het geheel bestaat uit drie Falcon 9-raketten van SpaceX, die zelfstandig terugkeren naar de aarde en rechtopstaand op platforms op land en in zee landen nadat zij hun doel hebben volbracht.
Tijdens de getrapte lancering koppelden de twee zij-raketten als eerste af, de centrale raket gaf de lading vervolgens een laatste zet en keerde daarna ook terug naar de aarde. Twee raketten zijn succesvol geland binnen een kwartier na de lancering, de centrale raket heeft het echter niet gered. 
#FalconHeavy boosters coming back to Earth pic.twitter.com/S964XQBCCL
More photos from Falcon Heavy's first flight → https://t.co/095WHX44BX pic.twitter.com/6vlXJoYif0
De geslaagde lancering van de raket is een doorbraak in de ruimtevaart. Het is bijzonder knap werk en bovendien veelbelovend voor de toekomst.  Dat de lancering vlekkeloos verliep betekent dat een volgende Heavy - twee keer krachtiger dan de sterkste raket van de concurrentie - al over enkele maanden de lucht in kan. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.