Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Sneeuw in de Sahara zorgt voor witte zandduinen

  •  
10-01-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
222 keer bekeken
  •  
Sneeuw in Sahara
De imposante oranje duinen van de Sahara waren afgelopen zondag overdekt met een groot pak sneeuw. Het leverde een surrealistisch gezicht op, dat eerder deed denken aan een landschap van een vreemde planeet, dan aan een noord-Afrikaanse woestijn. Volgens Algerijnse nieuwsberichten is er zo'n 40 centimeter sneeuw gevallen in de regio Aïn Séfra, in het noordwesten van het land.
'Hoe is het mogelijk?' zul je denken, maar hoewel het overdag verzengend heet is in de woestijn, is het 's nachts juist ijskoud. De Sahara staat bekend om zijn extreme temperaturen. Volgens experts is de sneeuwval van afgelopen weekend zeldzaam - al weet eigenlijk niemand precies hoe zeldzaam - omdat de woestijn zo uitgestrekt is en er relatief weinig meetfaciliteiten zijn.
'In de Sahara is luchtvochtigheid het probleem, niet de temperatuur', zegt Stefan Kröpelin, geoloog aan de Universiteit van Keulen, die al jaren onderzoek doet naar het Sahara-klimaat in gesprek met de New York Times . 'De Sahara is zo groot als de Verenigde Staten en er zijn maar weinig weerstations', vertelt hij verder. 'Het is dus belachelijk om te zeggen dat dit de eerste, tweede of derde keer is dat het sneeuwde, omdat niemand zou weten hoe vaak het in het verleden heeft gesneeuwd, tenzij ze er zelf bij waren.'
Het ligt misschien voor de hand om het opzienbarende verschijnsel toe te schrijven aan klimaatverandering, maar daar wil Rein Haarsma, klimaatonderzoeker van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI), juist voor waarschuwen. 'Het is zeldzaam, maar het is niet zo zeldzaam. Er is overal uitzonderlijk weer, en dit is niet gebeurd vanwege klimaatverandering.'
De sneeuw viel in de woestijn op een hoogte van meer dan 1050 meter, waar de temperaturen sowieso al koud zijn, maar de grote boosdoener is in dit geval een koude luchtstroom geweest, die afkomstig was van de Noord-Atlantische oceaan, volgens Haarsma.
'Deze ijskoude luchtstromen glijden gewoonlijk Scandinavië of andere delen van Europa binnen', vertelt Haarsma, 'maar in dit geval drukte een hogedrukgebied boven het continent het weer veel verder richting het zuiden'. Lokale bewoners van Aïn Séfra beschrijven het fenomeen als 'ongelofelijk, magisch en sensationeel'. Kamel Sakkouri, die opgroeide in het gebied, heeft naar eigen zeggen vijf keer eerder sneeuw gezien in de afgelopen 40 jaar. 'Als je door de besneeuwde duinen loopt, voelt het alsof je in Mars of Uranus bent', beschrijft hij zijn ervaringen. 
Misschien wel goed om te vermelden dat:
- Aïn Sefra op circa 1050m hoogte ligt
- dat de gemiddelde minimumtemperatuur in januari 2 graden is
- dat gemiddelde maximumtemperatuur 14 graden is en
- dat het er in januari op gemiddeld 11 dagen vriest
- dat de Sahara erg groot is https://t.co/2dYUBclfXJ
Nog meer sneeuw
En nog meer sneeuw
Sneeeuw
Zo veel sneeuw

Meer over:

woestijn, sahara, sneeuw
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.