Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Rusland is nog lang niet klaar voor het WK 2018

  •  
21-04-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
LEBEDEV
Wereldvoetbalorganisatie FIFA heeft moeite om sponsoren te vinden voor het WK voetbal van 2018 in Rusland. Het wordt een race tegen de klok. Bedrijven vrezen de hoge kosten en zijn bang reputatieschade op te lopen door zich aan één van de best bekeken sportevenement ter wereld te verbinden. Rusland kampt met grote imago- en veiligheidsproblemen.
De FIFA verloor al grote bedrijven als Sony en Emirates als sponsoren na het WK in 2014. Beide bedrijven wilden hun aflopende contracten niet verlengen. Voor het WK 2018 in Rusland heeft de FIFA tien bedrijven onder contract staan als sponsoren. Voor het laatste WK in Brazilië had de organisatie liefst twintig bedrijven aan boord. Dat meldt The Financial Times.

Imagoprobleem

Zowel de FIFA als de Russen kampen met een stevig imagoprobleem. Aan de ene kant staat een voetbalbond die is besmet door corrupte officials zoals oud-voorzitter Sepp Blatter, aan de andere kant een land dat Europees grondgebied annexeerde (de Krim) en bondgenoot is van Assad. Het Russische bedrijfsleven is zich bewust van de enorme kosten die sponsoring van een WK voetbal met zich meebrengt, en durft het tot nog toe niet aan om op de FIFA-karavaan te springen.

Veiligheidsprobleem

Behalve de financiële problemen kampt Rusland met een groot veiligheidsprobleem. Russische hooligans bereiden zich voor op een confrontatie met voornamelijk de Engelse supporters. Deze Russische ultra’s organiseren zich in heuse trainingskampen om zich optimaal voor te bereiden op de komst van de buitenlandse supportersgroepen in de zomer van 2018. Dat is te zien in een korte docu die de Amerikaanse website VICE en streamingdienst HBO maakten. De Russen zien de komst van buitenlandse supportersgroepen als een invasie en die dienen zij met geweld te beantwoorden. Wat ook niet meehelpt is dat de Russische politiek, in de persoon van parlementslid Igor Lebedev, het geweld van de hooligans niet afkeurt, en zelfs steunt.
Igor Lebedev tweet

Oranje

Een logisch vervolgvraag is: moet het Nederlands elftal wel aanwezig wíllen zijn in Rusland? Nu ons vaderlandse voetbal kwalitatief gezien nogal is weggezakt, is het wellicht helemaal geen verkeerd idee om de komende twee mondiale eindtoernooien te boycotten (inclusief het WK 2022 in Qatar) en te gaan bouwen aan een nieuwe ploeg die het Nederlandse voetbal zijn goede reputatie terug kan geven. Al hoeft de KNVB die keuze mogelijk niet eens te maken aangezien het nog maar de vraag is of Oranje zich weet te kwalificeren voor het aankomende WK.
Meer sport? Klik hier.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.