Vanaf 30 september terug op NPO 1

'Rusland heeft wapens waar geen raketschild tegen bestand is'

'Rusland heeft wapens waar geen raketschild tegen bestand is'

Vladimir Poetin heeft in zijn jaarlijkse toespraak aangekondigd dat Rusland beschikt over een nieuwe lijn nucleaire raketten waartegen geen enkel wapenschild bestand zou zijn. Deze raketten, genaamd Sarmat, hebben een groter bereik dan de bekende Russische raketten. 

Daarnaast heeft Rusland, volgens de president, ook nog onderwaterdrones getest die van kernwapens kunnen worden voorzien. Deze hebben als extra voordeel dat ze niet getraceerd kunnen worden door afweersystemen.

NOS-correspondent David Jan Godfroid heeft Poetin ‘zelden zo agressief’ gehoord. Volgens de correspondent is dit Poetin’s boodschap aan de NAVO. ‘Denk niet dat je sterker of beter bent dan wij. Wij hebben gezegd dat het raketschild de nucleaire balans verstoort. Dit is ons antwoord.'
 
 
Is dit dan het begin van een nieuwe wapenwedloop tussen Moskou en het westen? Dat zal moeten blijken. De toespraak van Poetin, die werd uitgezonden op nationale televisie, komt weken voor de nieuwe presidentsverkiezingen in Rusland (op 18 maart). De verwachting is dat Poetin zal worden herkozen. 
 
Tijdens de speech liet Poetin videoanimaties zien van nucleaire raketten, onderwaterdrones en ander wapentuig dat Rusland ontwikkeld zou hebben als reactie op het terugtrekken van de VS uit het ABM-verdrag.
 

Het ABM-verdrag (waarbij ABM staat voor Anti-Ballistic Missile) was een verdrag tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie uit 1972 over de beperking van antiballistische raketten die gebruikt werden om gebieden te verdedigen tegen per raket afgeleverde nucleaire wapens. Het verdrag liep over een periode van 30 jaar. Op 13 juni 2002 stapte de VS eruit.

 
In februari lanceerde het Pentagon een nieuw nucleairwapenbeleid, dat volgt op de belofte van de Amerikaanse president, Donald Trump, dat de VS een wapenarsenaal zou ontwikkelen dat ‘zo sterk en krachtig is dat het elke vorm van agressie zal afschrikken’.
 
Poetin stelde daar tijdens zijn state of the union een boodschap van verzet tegenover. ‘Ik wil graag zeggen, tegen iedereen die de wapenwedloop van de afgelopen vijftien jaar heeft doen oplaaien, heeft geprobeerd de bovenhand te verkrijgen op Rusland en iedereen die ons onwettige sancties heeft opgelegd: alles wat jullie met jullie beleid wilden voorkomen is al gebeurd.’ Aldus de president. Om af te sluiten met: ‘Jullie zijn er niet in geslaagd Rusland klein te houden.’ Zijn worden werden ondersteund door luid applaus.
 
Het was de vijftiende keer dat Poetin een toespraak hield over ‘de staat van het land’, sinds hij voor het eerst president werd in 2000. 
 

Klik hier voor meer nieuws & achtergronden bij Pauw

- Advertentie -

Recent in: POLITIEK