Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Rusland furieus over nieuwe sancties: "De Verenigde Sancties van Amerika"

  •  
09-08-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Trump en Poetin
De Russische autoriteiten reageerden verontwaardigd na de aankondiging van harde nieuwe Amerikaanse sancties vanwege de vermeende vergiftiging door Rusland van spion Sergej Skripal en zijn dochter Yulia in maart van dit jaar.
Een Russische top-diplomaat bestempelde  de nieuwe sancties als 'het theater voor de gekken' en wetgevers zeiden dat Rusland zou reageren met tegensancties, die een verbod op de export van raketten of grondstoffen voor de productie zouden kunnen inhouden.

"Laat ons de Verenigde Sancties van Amerika verwelkomen"

"Het theater van de gekke gaat verder", schreef Dmitry Polyanskiy, eerste plaatsvervangend permanent vertegenwoordiger van Rusland bij de Verenigde Naties (VN). "Geen bewijzen, geen aanwijzingen, geen logica, geen vermoeden van onschuld, maar hoogst waarschijnlijk slechts één regel: geef Rusland de schuld van alles, hoe absurd en nep het ook is", om vervolgens te concluderen: " “Laat ons de Verenigde Sancties van Amerika verwelkomen.”  
In Rusland werd vlak daarna al gesproken over mogelijke tegenmaatregelen. Zo zei parlementslid Leonid Slutsky, lid van de buitenlandse zaken-commissie, dat Rusland de export van RD-180 raketmotoren naar de VS kan blokkeren.
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de nieuwe sancties op 22 augustus van kracht zouden worden en worden gevolgd door veel meer ingrijpende maatregelen, zoals het opschorten van diplomatieke betrekkingen en het intrekken van de landingsrechten van Aeroflot, als Rusland niet binnen 90 dagen "herstelmaatregelen" zou nemen.
Het is niet de verwachting dat Moskou zal instemmen met de eisen van de Amerikanen, waaronder het openen van Russisch wetenschappelijke bureau's voor internationale inspecties en om te beoordelen of de Russen in strijd met het internationaal recht in chemische- en biologische wapens produceren. "Het is echt aan Rusland om die beslissing te nemen, of ze nu aan deze criteria voldoen," zei een hoge Amerikaanse overheidsdfunctionaris. "De tweede ronde van sancties is over het algemeen meer draconisch dan de eerste ronde."
Russische markten verdroegen het nieuws slecht. De voorraden in Aeroflot, de nationale luchtvaartmaatschappij van het land, daalden donderdag met 12 procent vóór de lunch op donderdag, uit bezorgdheid over het feit dat de rechtstreekse vluchten tussen Rusland en de VS volledig konden worden gestopt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.