Elke werkdag om 23:00 uur op NPO 1

Rechter spreekt moeder Sharleyne (8) vrij

Rechter spreekt moeder Sharleyne (8) vrij

De rechtbank van Assen heeft de moeder van de 8-jarige Sharleyne maandagmiddag vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie (OM) had tien jaar cel geëist voor doodslag, maar de rechter acht het niet bewezen dat moeder Hélène verantwoordelijk is voor de dood van haar dochter.

Op 8 juni 2015 wordt Sharleyne ’s nachts op straat gevonden. Ze is gevallen van haar moeders balkon op de tiende etage van een flat in Hoogeveen. De vader, Victor Remouchamps, is er vanaf het begin van overtuigd dat zijn dochter over de reling is geduwd. Dat een rechtbank naar de zaak is gaan kijken, is te danken aan hem. Na ruim twee jaar knokken kreeg Remouchamps in oktober vorig jaar te horen dat zijn ex-vriendin was opgepakt op verdenking van doodslag.

Met zijn advocaat, Sébas Diekstra, zat Remouchamps destijds bij Pauw aan tafel. Met een artikel 12-procedure wist hij de moeder voor de rechter te krijgen.

Het OM eiste 10 jaar cel tegen Hélène J., de moeder van Sharleyne. Het OM ging daarbij uit van doodslag en acht voorbedachte raad niet bewezen. De moeder is volgens justitie volledig toerekeningsvatbaar. Ze heeft altijd ontkend dat ze iets te maken heeft met de dood van haar dochter. Tijdens de behandeling van de rechtszaak heeft ze gezegd dat ze haar dochter pas heeft zien liggen toen ze over de balustrade keek.


Lezen: de hele verklaring van de rechtbank in Assen


Het is onvoldoende zeker dat Sharleyne gewurgd is, vertelt de rechter maandag. Volgens een deskundige is zelfdoding in beginsel ook mogelijk. De rechtbank durft niet te concluderen dat Sharleyne gewurgd is voor de val. Ook andere aanwijzingen voor doodslag worden niet bewezen geacht. Zo kunnen de gevonden DNA-sporen van de moeder, die onder de oksel van het meisje zijn aangetroffen, ook van het aankleden komen - zo oordeelde de rechter.

Een getuigenis van de bovenbuurman (een belangrijke getuige) bood de rechter onvoldoende zekerheid van de schuld van de moeder. Volgens de rechter is het onduidelijk of de buurman echt kort na het drama is gehoord. Zijn getuigenis kan daarom niet als bewijs van verwurging gelden.

Het  OM schat "de kans vrij groot" in dat het in hoger beroep gaat tegen de vrijspraak van de moeder van Sharleyne. Dat zei persofficier van justitie Gerben Wilbrink in een eerste reactie op het vonnis.

Klik hier voor meer nieuws en achtergronden van Pauw

- Advertentie -

Recent in: MISDAAD & RECHT

OM vervolgt vader ontvoerde Insiya

OM vervolgt vader ontvoerde Insiya

Artikel

Dat bleek tijdens de voortzetting van het proces tegen vijf mannen en een vrouw die bij de ontvoering betrokken zouden zijn geweest. ...