Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Minister Hennis denkt niet aan aftreden na kritisch rapport

  •  
28-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
hennis rute
In een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) wordt harde kritiek geleverd op het ministerie van Defensie. Tijdens een ongeval met een mortiergranaat, vorig jaar in Mali, overleden twee militairen. Een derde raakte zwaargewond. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert is erg geschrokken van het rapport. Ze zegt echter niet te willen aftreden. Premier Rutte heeft nog alle vertrouwen in haar.
Op 6 juli 2016 oefenen Nederlandse militairen met 60mm-mortiergranaten tijdens de VN-missie in het Noord-Afrikaanse Mali (MINUSMA). Eén van de granaten komt voortijdig tot ontploffing in de schokbuis van de mortier. De twee militairen die de mortier bedienden waren op slag dood. Een derde militair raakte ernstig gewond door rondvliegende metaalscherven.

Tekortkomingen

De Raad wijst Defensie in zijn rapport op een tweetal tekortkomingen. Aan de ene kant was het munitiebeheer onvoldoende, evenals de daarbij behorende kennis en kunde, waardoor de granaat in de schokbuis tot ontploffing kon komen. Aan de andere kant waren de middelen voor de behandeling van het derde zwaargewonde slachtoffer ondermaats. Het Togolese ziekenhuis waar de militair werd behandeld, voldeed niet aan de Nederlandse maatstaven.

Leren van fouten

De OVV ziet onvoldoende motivatie binnen Defensie om te leren van het ongeval. Minister Hennis wordt aanbevolen om van de krijgsmacht een actief lerende organisatie te maken. Het ministerie zou bovendien moeten heroverwegen of het zinvol is om Nederlandse militairen op internationale vredesmissies te sturen.

Rutte

Minister Hennis, hoewel demissionair, is politiek verantwoordelijk voor het ongeval. Voor de camera van de NOS zegt ze niet te willen aftreden, maar te willen optreden, om zo herhaling te voorkomen.
Minister van Defensie Hennis vindt niet dat ze moet aftreden na het kritische rapport van de OVV → https://t.co/9dFwW8sZlr pic.twitter.com/DRAkEGrLNI
Premier Rutte heeft vertrouwen dat de minister zich zonder zijn hulp kan verdedigen. Over aftreding liet hij zich donderdag niet uit.

Opstelten & Teeven

Politiek commentator Xander van der Wulp noemt de reactie van minister Hennis een ‘politieke klassieker’. De uitspraak ‘niet aftreden maar optreden’ werd in 2013 al door de toenmalige minister Opstelten en staatssecretaris Teeven gebruikt.
Hennis haalt politieke klassieker uit de kast: Ik wil zorgen dat zoiets als dit niet meer gebeurt. Niet aftreden, ik wil optreden. #OVV pic.twitter.com/Yd8DwKtyrq
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.