Vanaf 30 september terug op NPO 1

Publieke opinie Amerika over vuurwapens lijkt langzaam te keren

Publieke opinie Amerika over vuurwapens lijkt langzaam te keren

Sinds de 19 jarige Nicolas Cruz een week geleden een bloedbad aanrichtte op een middelbare school in Florida (17 doden) is in de VS de discussie over vuurwapens opgelaaid. Sinds de vorige high school schietpartijen is er niets veranderd, maar sinds het incident van afgelopen week lijkt de publieke opinie eindelijk om te slaan in Amerika.

Maandag kwam het nieuws al uit de VS dat president Trump bereid is de background check van wapenkopers aan te scherpen. De president heeft gesproken over een wapenwetswijziging die mogelijk maakt dat de federale regering en Amerikaanse Staten strenger kunnen zijn in het verstrekken aan vuurwapens. 


Lees: Amerikaanse roep om strengere wapenwetgeving klinkt steeds luider


Het lijkt erop dat de publieke opinie in de VS stukje bij beetje verder in de richting van een verbod op vuurwapens schuift. Volgens Amerika-correspondent Erik Mouthaan (RTL) liet een peiling onder burgers van dinsdag nog zien dat de helft van de Amerikanen voor een verbod op semi automatische vuurwapens is. Een peiling van woensdag laat echter zien dat 67 procent van de Amerikanen ondertussen voor een verbod is, tegenover 29 procent dat tegen is.

Twee op de drie Amerikanen is volgens deze poll van MSNBC dus voor zo'n verbod op semi automatische geweren, hetzelfde type wapen als werd gebruikt door de aanslagpleger in Florida. Het Republikeinse congreslid Tim Ryan sprak tegenover de nieuwszender al over een verhoging van de minimum leeftijd om een dergelijk wapen te mogen kopen, maar een algeheel verbod wilde hij nog niet in de mond nemen. 

De emotionele speech van Marjory Stoneman Douglas High School-student Emma Gonzalez, tijdens de anti-vuurwapen rally in Florida van afgelopen zaterdag.

Klik hier voor meer nieuws bij Pauw

 

- Advertentie -

Recent in: POLITIEK

Premier Boris Johnson?

Premier Boris Johnson?

Artikel

De Britse conservatieven kiezen een nieuwe premier uit hun midden. Momenteel is Boris Johnson de grote favoriet. Waar staat deze controversiële politicus voor?...