Vanaf 30 september terug op NPO 1

Primeur uit China: wetenschappers klonen aapjes

Primeur uit China: wetenschappers klonen aapjes

In China zijn twee aapjes gekloond. De java-aapjes Zhong Zhong en Hua Hua zijn exacte kopieën van het aapje waarvan lichaamscellen zijn gebruikt.

Het klonen van dieren wordt in praktijk gebracht voor onderzoek naar genetisch bepaalde ziektes. De Chinese wetenschappers hebben met het klonen een primeur, want het is voor het eerst dat een primaat uit een niet-embryonale cel gekloond is. Daarbij wordt de kern van de cel in een eicel geplaatst waarvan de kern verwijderd is.
 
De primeur van de Chinezen leidt tot opwinding binnen (maar ook buiten) de wetenschappelijke wereld, want het klonen van primaten brengt het klonen van mensen een stap dichterbij. De mens is immers ook een primaat. Toch is het nog lang niet zo ver, niet in de laatste plaats vanwege ethische bezwaren die tegen de praktijk van het klonen bestaan. 
 
Er bestaan verschillende vormen van klonen. Zo is er het therapeutisch klonen waarbij de stamcellen van kloonembryo’s worden gebruikt, zonder deze embryo te laten uitgroeien tot een mens/dier en het reproductief klonen, waarbij de embryo echt uitgroeit tot mens/dier.
 
 
In Nederland is zowel reproductief als therapeutisch klonen officieel niet toegestaan. Wie reikhalzend naar een dubbelganger van zichzelf uitkijkt, moet wellicht naar een Aziatisch land, als het straks mogelijk is om jezelf te klonen. 
 
In 2016 liet een Rotterdams stel op kosten van BNN (in het programma 'Klonen: Wens of Waanzin') hun huisdier klonen in Zuid-Korea. Het allereerste gekloonde Nederlandse huisdier, een hond, was daarmee een feit. 
 
Ook het klonen van huisdieren was en is nog altijd illegaal binnen de Europese Unie. Overigens is zo’n twintig jaar geleden Dolly het schaap tot leven gekomen, de allereerste kloon van een volwassen dier. 
 
 

Klik hier voor meer nieuws bij Pauw

- Advertentie -

Recent in: WETENSCHAP