Vanaf 30 september terug op NPO 1

POLL: Moet er een smartphoneverbod voor fietsers komen?

POLL: Moet er een smartphoneverbod voor fietsers komen?

De ANWB, de Fietsersbond en wielersportbond NTFU werken aan een speciale 'fietspadcode' en borden die fietspadgebruikers met verschillende snelheden uit elkaar moeten houden, schrijft het AD. "Geef elkaar de ruimte", is de werktitel van het project. Uitgangspunt is dat "fietsers meer rekening houden met elkaar."

Langzame fietspadgebruikers moeten volgens het plan goed rechts houden en achter elkaar gaan rijden, zodat de snelle gebruikers - snorfietsers en wielrenners - makkelijk kunnen passeren. Een boodschap met die strekking moet op nieuwe verkeersborden staan, die vanaf volgend jaar zomer zijn gepland. Ook smartphonegebruik moet worden teruggebracht.

Minister Schultz

Op 12 september 2016 was Melanie Schultz, Minister van Infrastructuur en Milieu, bij ons in de uitzending. Aanleiding was de verongelukte zoon van Michael Kulkens, Tommy-Boy, die op 22 augustus 2015 verongelukte op de fiets, omdat hij met zijn smartphone bezig was. De minister had toentertijd Kulkens benaderd om mee te werken aan de campagne “Fiets op. Modus aan. Blijf offline in het verkeer.” Doel: ‘smartphonevrij’ fietsen te stimuleren. Bijkomende app moest fietsers helpen om hun telefoon niet te gebruiken in het verkeer. De app schakelt meldingen uit, waardoor jongeren (maar ook ouderen) niet worden afgeleid tijdens het fietsen en zo veiliger aan het verkeer kunnen deelnemen.

Smartphoneverbod?

Volgens eerder onderzoek blijkt dat het gebruiken van een touchscreen tijdens het fietsen het gevaarlijkst is. Doordat het aantal gewonden in het verkeer in 2015 met 3 procent is gestegen, kwam Schultz met een strategisch plan om dit aantal tot aan 2030 jaarlijks terug te dringen. Onderdeel daarvan is onderzoek naar de mogelijkheid van een smartphoneverbod. De reden dat Schultz toch voor een verbod kiest, zou samenhangen met tegenvallende resultaten van voorlichtingscampagnes. Problematisch aan het invoeren van een verbod zou zijn dat het zeer moeilijk valt te handhaven.

Het smartphoneverbod is er nog altijd niet, maar fietsongelukken door het gebruik van telefoons is allerminst afgenomen. Vandaar ook dat de bovengenoemde campagne zich ook weer ten doel stelt het gebruik van smartphones terug te brengen. Maar is dit wel effectief en zou de politiek niet gewoon moeten doorpakken met een verbod voor smartphonegebruik op de fiets?

 

 
- Advertentie -

Recent in: MEDIA

Vrijdag bij Pauw

Vrijdag bij Pauw

Uitzending

Xander van der Wulp, Joost Vullings, Arjen Lubach, Janine Abbring, Ronald de Boer en Hélène Hendriks...