Elke werkdag om 23:00 uur op NPO 1

Poll: kunnen we een (ernstig ziek) kind van 12 wilsbekwaam noemen?

Poll: kunnen we een (ernstig ziek) kind van 12 wilsbekwaam noemen?

De 12-jarige David, die met zijn chemotherapie wil stoppen, hoeft geen chemokuur meer te ondergaan. Zo oordeelde de rechter in Amsterdam dinsdag in navolging op de rechter in Alkmaar. De vader van David wil niet dat de behandeling van zijn ernstig zieke zoontje staakt.

Artsen en andere medische deskundigen schatten de genezingskans bij een vervolgbehandeling hoog in. 50 procent kans op genezing zonder verdere behandeling, 75 tot 80 procent op genezing bij vervolgbehandeling.

Desalniettemin wil David geen chemotherapie meer ondergaan. Hij zag enorm op tegen de bijwerkingen, en is bang voor de misselijkheid en het verlies van gezichtsvermogen en gehoor. 

De psychiater oordeelde na onderzoek dat David ‘een sterke wil om te leven’ heeft, ‘maar kan ook nadenken over de dood’. Voldoende wilsbekwaam, dus. En zo oordeelde ook de rechter. En volgens de wet mag een wilsbekwaam persoon beslissen over zijn eigen behandeling.

De ouders van David zijn gescheiden. Zijn moeder verzet zich niet tegen Davids wens. De vader van David deed in in NRC Handelsblad eenmalig zijn verhaal en stelde daarin: “De discussie over wilsbekwaamheid van kinderen moet gevoerd worden, liefst in de Tweede Kamer.”

Wat vind jij?

 

 

Recent in: MISDAAD & RECHT