Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

College: Nationale Politie discrimineert met hoofddoekverbod

  •  
20-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Politie_Nederland_nieuw_uniform
Volgens het College voor de Rechten van de Mens discrimineert de Nationale Politie door een administratief medewerkster, Sarah Izat, te verbieden een hoofddoek te dragen tijdens haar werkzaamheden. De zaak was door Izat aangespannen, omdat ze geen hoofddoek mocht dragen in combinatie met haar uniform. Haar administratieve werk mocht ze wel doen met hoofddoek, zolang ze er burgerkleding onder droeg.
Voor het verbod verwees de politie naar de eigen gedragscode . Daarin is te lezen dat een agent neutraal, gezaghebbend en veilig over moet komen. Die neutraliteit wordt gewaarborgd door het verbieden van religieuze uitingen, maar ook het verbod op bijvoorbeeld zichtbare tatoeages en een opvallende haarkleur.

Uitspraak

De uitspraak van het College, die overigens niet bindend is, veegt de argumenten uit de gedragscode van tafel. 
De politie laat volgens het College zien dat een verbod niet écht nodig is, omdat Izat haar hoofddoek nu mag dragen in combinatie met burgerkleding. "Hoewel zij dan burgerkleding draagt, is zij op dat moment onmiskenbaar als politieambtenaar bij de burger in beeld," verklaart het college. Daarmee maakt de Nationale Politie in deze zaak 'een verboden onderscheid op grond van godsdienst'.
De veiligheid waar een agent volgens de gedragscode aan moet voldoen is in de situatie van Izat niet in het geding, legt het College verder uit, omdat ze zich tijdens haar werk in een andere ruimte bevindt dan degene die aangifte doet. Volgens het College neemt Izat alleen aangiftes op en bepaalt zij niet wat er daarna mee gebeurt.

3D-aangifte

De werkzaamheden van Izat bestaan voornamelijk uit het opnemen van zogenaamde 3D-aangiftes, waarbij de agent via een videoverbinding contact heeft met degene die aangifte doet. Zo'n aangifte heeft voor de politie als voordeel dat een medewerker in in meerdere regio's tegelijk werkzaam is. Ook kan het aangifteloket langer open blijven. 

Discussie

”Het is maar goed dat het college geen bindende uitspraken kan doen,” stelt VVD-Kamerlid Arno Rutte . ”Het uniform staat voor de neutraliteit van de overheid. We staan ook geen SP-buttons toe of ADO-sjaals.”
De uitspraak van het College heeft geen betrekking op agenten in andere functies. Izat en haar advocate vinden dat erg jammer, maar hopen dat het 'een stevige aanzet' is voor de politie om de regels aan te passen. Daarbij wijzen ze op de situatie in onder andere Groot-Brittannië, Nieuw-Zeeland, Canada en Australië, waar het agentes wel toegestaan is een hoofddoek te dragen. Eerder gingen de voorzitter van de moslimvrouwenorganisatie Al-Nisa Esmaa Alariachi en VVD-Kamerlid Bas van 't Wout in discussie over of die mogelijkheid in Nederland ook geboden moet worden.

Meer over:

politie, hoofddoek
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.