Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Partijprominenten van VVD en CDA uiten kritiek op formatieplannen

  •  
09-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Sybrand Buma
Aan de vooravond van de afronding van de kabinetsformatie klimmen prominenten van de VVD en het CDA in de gordijnen. De VVD'ers zijn het niet eens met uitgelekte formatieplannen, de CDA-leden hebben kritiek op uitspraken van Sybrand Buma.
Bronnen in de aanstaande coalitiepartijen spraken de afgelopen dagen afzonderlijk van elkaar zorg uit over een herhaling van het rumoer over de inkomensafhankelijke zorgpremie, vijf jaar geleden. Dat schrijft De Telegraaf , maandagochtend. De wet-Hillen wordt in dertig kleine stapjes afgebouwd, beloven VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Maar dat is een Haagse werkelijkheid, weet een betrokkene uit de nieuwe coalitie. 
'De wet-Hillen stimuleert financieel het afbetalen van het eigen huis. Het afschaffen van de regeling treft met name ouderen, die jarenlang hun best hebben gedaan om hun hypotheek af te lossen' 
Maandag buigen de fracties van de nieuwe coalitie zich over het onderhandelingsresultaat dat als concept-regeerakkoord aan hen zal worden uitgedeeld. Het gebeurt zelden dat fracties nog een flinke aanpassing eisen. Ze zijn gewaarschuwd, denkt VVD-erelid Hans Wiegel. 'Hier is de VVD-aanhang niet enthousiast over. En CDA’ers vast ook niet. Ze helpen nu een wet van hun eigen man om zeep, partijgenoot Hillen!', aldus Wiegel.
VVD-prominent Frans Weisglas vindt het eveneens een slecht voorstel, meldt het Algemeen Dagblad (AD) . 'Het is onjuist om mensen te straffen voor het aflossen van hun hypotheek. Ik vrees dat mensen hierdoor niet gestimuleerd worden om snel hun schuld af te lossen', vertelt hij het AD.   

'Buma zet tegenstellingen aan'

Onder de CDA prominenten heerst ook onvrede. Trouw tekent het ongenoegen van oud-minister Ernst Hirsch Ballin op. Hij vindt dat Buma de geschiedenis idealiseert en migranten in de kou laat staan. Dat zegt hij in een reactie op de H.J. Schoo-lezing van Buma, begin september. Het CDA-prominent vindt dat Buma tegenstellingen aanzet terwijl het CDA die juist zou moeten overbruggen. 'Scheidslijnen zijn er op allerlei manieren, maar ze mogen geen breuklijnen tussen bevolkingsgroepen worden,' aldus Hirsch Ballin tegenover Trouw .
De Tweede Kamerfracties van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie buigen zich vandaag over het concept-regeerakkoord. De onderhandelaars mogen er daarna nog dingen aan veranderen, zodat de fracties er morgen definitief mee kunnen instemmen en het regeerakkoord kan worden gepresenteerd.

Klik hier voor ons laatste nieuws!

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.